4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Zooltjes in je schaatsen, zin of onzin?

Moet je je steunzolen ook dragen als je schaatst? Of juist niet? We vroegen het aan Tamar van der Veen, registerpodoloog en fysiotherapeut.

De ene beweging is de andere niet

Tijdens het lopen wikkel je je voeten af in een voorwaartse beweging. Bij het schaatsen maak je zijwaartse afzetten. Ook bij skiën en fietsen maakt de voet een andere beweging dan bij lopen. Elke sport heeft zijn eigen bewegingspatronen en krachtsmomenten. De plek waar je druk op je voeten en lichaam uitoefent, verschilt dus ook per sport.

Eén zool voor al je schoenen?

Als je in je gewone schoenen steunzolen draagt, moet je die dan ook bij het sporten gebruiken? In principe niet. De zooltjes in je schoenen zijn niet automatisch ook geschikt voor het sporten, omdat elke sport zijn eigen bewegingen kent. Een zool in je gewone schoen ondersteunt je voet bij het maken van de dagelijkse loopbewegingen. Diezelfde zool is in een schaatsschoen niet nodig, omdat je tijdens het schaatsen je voet niet afwikkelt. Bovendien past een zooltje niet altijd goed in je schaatsschoen, die als het goed is stevig om je voet heen zit.

Speciale zooltjes voor het schaatsen

Als je zonder steunzolen klachten hebt bij het lopen, betekent dat niet automatisch dat je ook voetklachten hebt bij het schaatsen, skiën of fietsen. Daarbij is immers sprake van andere druk op de voeten. Omgekeerd zijn er ook mensen die tijdens het sporten pijnklachten aan de voeten hebben, maar in het dagelijks leven nergens last van hebben. Heb je geen voetklachten bij het schaatsen, skiën of fietsen, dan zijn steunzolen in je sportschoenen dus niet nodig. Ook al kun je in het dagelijks leven niet zonder!

Wel zooltjes nodig in je schaatsen?

Heb je pijn in je voeten als je schaatst of een andere sport beoefent? Mogelijk kunnen op maat gemaakte steunzolen jouw klachten wegnemen. Er zijn ook universele inlegzolen voor schaatsen te koop. Dat is wellicht een goedkopere oplossing, maar het is de vraag of ze je pijnvrij maken. De ene voet is immers de andere niet, zelfs je eigen linker- en rechtervoet zijn al niet gelijk.

Tips bij het kopen van schaatsen

  • Schaatsen van leer geven meer mogelijkheden voor correctie met inlegzolen dan schaatsen van thermoplastisch materiaal.
  • Zorg dat je schaatsschoenen stevig om je voet sluiten.
  • De ene schaats is meer geschikt voor beginners, de andere voor gevorderden. Laat je goed voorlichten.
  • Als je graag wilt schaatsen, maar dit niet lukt door instabiliteit/onzekerheid, overweeg dan een zogenaamde ‘core- en voetstabilitytraining’.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle