4.5/5

Zoek

Search
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Zo ga je goed voorbereid op pad met je fiets

Ben je liefhebber van wielrennen of mountainbiken? Val bij het kopen van een fiets niet meteen voor die aantrekkelijke korting of dat leuke model, maar kijk eerst welke fiets past bij jouw fysieke mogelijkheden. Dit kun je doen door het uitvoeren van een bikefit. Zo ga je goed voorbereid op pad en voorkom je blessures.

VEEL VOORKOMENDE BLESSURES

Wat voor blessures komen veel voor onder fietsfanaten?

  1. Kniepijn bij wielrennen, vanwege de positie van de knie ten opzichte van de trapas. Met de juiste afstelling van de wielrenfiets kunnen de krachten op de knie verminderd worden. Uiteraard kunnen met een goede zadelpositie ook knieklachten voorkomen worden.
  2. Pijn in de bovenrug, schouders en nek. Vanwege het langdurig in dezelfde houding zitten. Ook kunnen bewegingsbeperkingen in dit gebied pijnklachten veroorzaken.
  3. Hand- en polsklachten. Zo’n 10 tot 70% van alle fietsblessures betreft hand- en polsklachten. Deze worden veroorzaakt door beknelling van de polszenuwen tijdens lange ritten. Om deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen is het raadzaam om veel af te wisselen van grip en eventueel je stuurlint aan te passen aan een dikkere en dus zachtere variant.
  4. Pijn aan het zitvlak is een kwaal die vrijwel elke fietser kent. Het is goed te voorkomen door o.a. het juist afstellen van de fiets, het gebruik van goede fietskleding en eventueel een ander zadel.
  5. Lage rugpijn. Dit kan komen door een te grote afstand tussen stuur en zadel en een te grote kanteling van het zadel. Ook dit kan te verhelpen zijn door middel van een bikefit met een aanvullend bezoek aan de fysiotherapeut.

EEN FIETS DIE BIJ JOU PAST…

Door middel van een bikefit kun je bepalen wat er belangrijk is aan jouw fiets en hoe dit afgesteld dient te worden aan jouw lichaam. Zo’n bikefit is vaak wel aanwezig bij de grotere fietsenzaken en maakt gebruik van verschillende meettechnieken. Zo kan bij zadelpijn een drukpuntmeting worden gedaan en vervolgens een aantal testzadels worden meegeven. Maar het belangrijkste bij een bikefitting is het luisteren naar de fietser. Hoe staan de voeten van nature? Wat betekent dat voor de voetpositie tijdens het fietsen? Is bij jou bijvoorbeeld een langere of kortere krenk nodig, of moeten je schoenplaatjes net wat anders komen te staan? Allemaal zaken die worden besproken tijdens een bikefit en die voor jou de kans op blessures tijdens het fietsen zullen verminderen.

… OF WERKEN AAN JE KRACHT?

Naast het kiezen van een fiets die bij jouw mogelijkheden past, kun je ook werken aan je kracht. Het trainen van de buikspieren voorkomt bijvoorbeeld klachten en geeft een mooiere houding op de fiets. Blij blijvende blessures kan het ook goed zijn om eens een fysiotherapeut te bezoeken.

WIL JE MEER WETEN OVER VOORKOMEN EN VERHELPEN VAN BLESSURES ONDER FIETSLIEFHEBBERS?

Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging zoeken we uit waar jouw klachten vandaan komen en helpen we je om soepel, gezond en pijnvrij te kunnen blijven fietsen. Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen doen? Of wil je meteen een afspraak plannen? Maak hier een afspraak.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle