4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek

Wintertenen: 7 tips

Sneeuw, ijs, winter. Leuk, maar niet voor iedereen. Want veel mensen hebben in de wintermaanden last van wintertenen. De symptomen: pijnlijke rode tot blauwe verdikkingen op de tenen, die vaak erg jeuken, branderig aanvoelen of tintelen. Soms ontstaan zelfs blaren en wondjes.

Wat zijn wintertenen?

Wintertenen, door medici perniones genoemd, komen veel voor. Perniones is een abnormale reactie van de bloedvaten op kou. De pijnlijke plekken die daardoor ontstaan kunnen ook voorkomen op andere plekken op de voet, vingers, handen, dijen, neuspunt en oorranden. Perniones komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en vooral mensen die veel in een koude omgeving werken kunnen er last van hebben.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen zijn een gevolg van een verstoorde doorbloeding: de bloedvaten reageren niet goed op temperatuurverschillen. Erfelijke aanleg speelt daarbij vaak een rol. Mensen met aandoeningen aan de bloedvaten hebben een grotere kans op het krijgen van wintertenen. Daarnaast spelen de volgende factoren een rol in het ontstaan van wintertenen:

  • Te strakke schoenen
  • Schoenen met dunne zolen
  • Te dunne sokken
  • Kou in combinatie met een hoge luchtvochtigheid
  • Slechte voedingstoestand, onder andere bij anorexia nervosa

Schaats je graag? Bij het schaatsen heb je juist strakke schoenen nodig. Daardoor krijg je helaas gemakkelijk wintertenen.

Wintertenen behandelen en voorkomen: 7 tips

Tip 1: Houd jezelf warm
Houd je lichaam en ook je voeten warm: draag dikke sokken en ruim zittende schoenen met goede, niet te dunne, rubberen zolen.

Tip 2: Houd de temperatuur stabiel
Voorkom grote temperatuurwisselingen. Warm je voeten na een winterwandeling niet aan de verwarming op, dat verergert de klachten.

Tip 3: Houd je voeten droog
Heb je zweetvoeten, trek dan 1-2 keer per dag schone sokken aan.

Tip 4: Verzorg je voeten
Verzorg de huid van je voeten goed. Tip: 1-2 keer per dag de huid van je voeten deppen met kamferspiritus-met-glycerine. Dit stimuleert de bloedsomloop en beschermt de huid.

Tip 5: Beweeg
Zorg voor voldoende beweging. Dat is goed voor je bloedsomloop.

Tip 6: Wisselbaden
Probeer wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren (3 minuten warm, ongeveer 39 graden celcius, en een halve minuut koud). Eindig altijd met een koud bad.

Tip 7: Niet krabben
Niet krabben, al jeuken de plekken nog zo erg. De wondjes die hierdoor ontstaan, kunnen door de verstoorde doorbloeding gemakkelijk ontsteken.

Vragen over wintertenen?

Heb je last van wintertenen? Wij kunnen je adviezen geven om je klachten te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle