Ieder mens is uniek en iedere voet dus ook. Toch kun je wel verschillende typen onderscheiden. De meest gebruikte indelingen in voettypen zijn 1. de indeling op afwikkeling van de voet en 2. de indeling op vorm van de voorvoet.
Voettypes op basis van de vorm van de voorvoet
Laten we beginnen met de indeling naar vorm van de voorvoet. De een heeft een brede voorvoet, de ander een smallere. Ook de lengte en vorm van de tenen verschilt. Als je de vorm van de voorvoet vergelijkt, kun je de volgende types onderscheiden:
- De Egyptische voet. Hierbij is de grote teen het langst en is elke teen daarnaast iets korter dan de vorige.
- De Romeinse voet kenmerkt zich door drie even lange tenen (de grote tweede en derde teen), terwijl de vierde teen kleiner is en de ‘pinkteen’ het kortst.
- Bij een Griekse voet is de tweede teen juist het langst, terwijl de derde tot en met de vijfde teen een afnemende lengte hebben.
- Wie een voorvoet heeft waarbij de grote teen het langst is en de andere tenen korter maar van gelijke lengte, heeft een Germaanse voet.
- Tenslotte is er de Keltische voet, waarbij net als bij de Griekse voet de tweede teen het langst is, maar waarbij de grote teen en de derde teen een gelijke lengte hebben en de vierde en vijfde teen het kortst zijn maar ook weer ongeveer even lang.
Wetenschap of pseudowetenschap?
Volgens sommigen is er een verband tussen de vorm van de voorvoet en iemands persoonlijkheid en kun je door tenenlezen iets over iemands karakter zeggen. De gedachte dat iemands persoonlijkheid aan zijn uiterlijk is af te lezen was in de Oudheid en tijdens de Middeleeuwen heel gebruikelijk. Tegenwoordig wordt het als pseudowetenschap beschouwd.
Toch kan het best handig zijn om eens goed naar de vorm van je voorvoet te kijken. Maar dan wat ons betreft vooral als je in een voetcomfortzaak staat en op zoek bent naar een goed passende schoen!
VOETTYPES OP BASIS VAN AFWIKKELING
Als je loopt, zet je je voeten niet in één keer plat op de grond, maar wikkel je ze af. Hoe je voet contact maakt met de grond en hoe je hem afwikkelt, kun je zichtbaar maken met een blauwdruk. Dat is een soort stempel van de voet op de ondergrond. Vergelijk je de blauwdrukken van veel verschillende voeten met elkaar, dan kun je allerlei voettypes onderscheiden.
Het bepalen van zo’n voettype geeft zinvolle informatie over de mogelijke oorzaak van een voetklacht en voor de behandeling ervan. Daarom wordt deze indeling veel gebruikt door voetexperts. We bespreken hieronder de meest voorkomende voettypes bij volwassenen (Kindervoeten zijn een verhaal apart; lees daarvoor ons blog Help, mijn kind heeft platvoeten)
NEUTRALE / NORMALE VOET (PES RECTUS)
- De achtervoet staat in neutrale stand
- Er is een lichte welving van de middenvoet
- De voorvoet staat in een neutrale stand
- Knie en heup staan in een neutrale stand
- Er is sprake van een lichte holling van de onderrug
PLATVOET (PES PLANUS)
- De achtervoet (het hielbeen) staat naar binnen
- De middenvoet heeft een doorgezakt gewelf
- De voorvoet staat naar buiten gedraaid
- De knie staat naar binnen (X-knie)
- De heup draait naar binnen
- De onderrug is ronder dan normaal
Kijk voor klachten, oorzaken en behandelmogelijkheden op https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/platvoet-doorgezakte-voet-pes-plano-valgus/.
HOLVOET (PES CAVUS)
- De achtervoet (het hielbeen) staat naar buiten
- De middenvoet heeft een verhoogd gewelf
- De voorvoet staat naar binnen gedraaid
- De knie staat naar buiten (in O-stand)
- De heup staat naar buiten gedraaid
- Er is sprake van een toegenomen holling van de onderrug
Kijk voor klachten, oorzaken en behandelmogelijkheden op
https://voetenbeweging.nl/klachtenwijzer/holvoet-pes-cavus/.
Naast deze veelvoorkomende voettypes bestaan er ook nog allerlei andere voettypes, zoals de spreidvoet, de spitsvoet enzovoorts.
RUGKLACHTEN EN VOETTYPE
Is het je opgevallen dat we hierboven bij het bespreken van de voettypes ook steeds iets zeggen over knie, heup en onderrug? Je kunt je lichaam beschouwen als één keten. Verander je iets aan de basis – je voeten – dan heeft dat gevolgen voor de stand van de lichaamsdelen daarboven. Rugklachten, nekklachten, knie- en heupklachten hebben dus vaak een relatie met de stand van de voeten en het looppatroon. Wil je voorkomen dat je telkens symptomen laat behandelen terwijl de oorzaak blijft bestaan? Wil je de oorzaak van je rugklachten wegnemen en duurzame behandelresultaten behalen? Dan moet je niet alleen de rug, nek, heup of knie behandelen, maar beginnen bij de basis: je voeten.
Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen om een duurzame oplossing te vinden voor je rugpijn of andere klachten van je ‘bewegingsapparaat’? Neem contact op.