Bewegen is gezond. Het heeft een positief effect op je slaappatroon, geheugen, stemming, zelfstandigheid, uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamscoördinatie en stoelgang. Ook vermindert regelmatig bewegen het risico op botbreuken en allerlei ziektes.
Toch zijn er omstandigheden waarin je beter even rustig aan kunt doen. Wanneer is het verstandig om tijdelijk niet al te intensief te bewegen?
Bij hoge temperaturen
Als het zomers of zelfs tropisch warm is, verlies je veel (transpiratie)vocht. En daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Zeker als je je daarbij dan ook nog inspant, kan dit voor allerlei problemen zorgen. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, kramp, huidaandoeningen, misselijkheid, uitputting, flauwvallen of bewusteloosheid. In het ergste geval ontstaat een zonnesteek. Dit kan zelfs leiden tot overlijden. Senioren, jonge baby’s, mensen met overgewicht en mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen lopen bij hoge temperaturen een groter risico op gezondheidsproblemen. Luister op warme dagen dus goed naar je lichaam, drink veel, zoek koelte op en doe rustig aan.
Bij griep
Met een normale verkoudheid (veel snot, eventueel wat rillerig, geen of geringe verhoging) kun je in principe gewoon sporten. De eerste dagen is het verstandig om wat rustiger aan te doen. Heb je een echte griep met flinke koorts, dan is trainen gevaarlijk en zit er maar één ding op: je bed in en rusten.
Tijdens de zwangerschap
Ook als je zwanger bent is regelmatig bewegen en sporten goed. Alleen contactsporten en sporten met een hoog valrisico kun je beter vermijden. Luister tijdens het sporten goed naar je lichaam. Veel harde buiken of buikpijn na het sporten zijn een signaal dat je het iets rustiger aan moet doen. Dat geldt ook voor hoofdpijn, duizeligheid en ademnood.
Sporten als zwemmen, wandelen, fietsen, aerobics en golfen zijn heel geschikt voor zwangere vrouwen. Duiken, parachutespringen en roeien niet.
Heb je vragen over hoeveel sport en beweging goed is in jouw situatie? Neem contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging.