4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Wel of niet blijven sporten? Drie redenen om even rustig aan te doen.

Bewegen is gezond. Het heeft een positief effect op je slaappatroon, geheugen, stemming, zelfstandigheid, uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamscoördinatie en stoelgang. Ook vermindert regelmatig bewegen het risico op botbreuken en allerlei ziektes.

Toch zijn er omstandigheden waarin je beter even rustig aan kunt doen. Wanneer is het verstandig om tijdelijk niet al te intensief te bewegen?

Bij hoge temperaturen

Als het zomers of zelfs tropisch warm is, verlies je veel (transpiratie)vocht. En daardoor stijgt je lichaamstemperatuur. Zeker als je je daarbij dan ook nog inspant, kan dit voor allerlei problemen zorgen. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, kramp, huidaandoeningen, misselijkheid, uitputting, flauwvallen of bewusteloosheid. In het ergste geval ontstaat een zonnesteek. Dit kan zelfs leiden tot overlijden. Senioren, jonge baby’s, mensen met overgewicht en mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen lopen bij hoge temperaturen een groter risico op gezondheidsproblemen. Luister op warme dagen dus goed naar je lichaam, drink veel, zoek koelte op en doe rustig aan.

Bij griep

Met een normale verkoudheid (veel snot, eventueel wat rillerig, geen of geringe verhoging) kun je in principe gewoon sporten. De eerste dagen is het verstandig om wat rustiger aan te doen. Heb je een echte griep met flinke koorts, dan is trainen gevaarlijk en zit er maar één ding op: je bed in en rusten.

Tijdens de zwangerschap

Ook als je zwanger bent is regelmatig bewegen en sporten goed. Alleen contactsporten en sporten met een hoog valrisico kun je beter vermijden. Luister tijdens het sporten goed naar je lichaam. Veel harde buiken of buikpijn na het sporten zijn een signaal dat je het iets rustiger aan moet doen. Dat geldt ook voor hoofdpijn, duizeligheid en ademnood.

Sporten als zwemmen, wandelen, fietsen, aerobics en golfen zijn heel geschikt voor zwangere vrouwen. Duiken, parachutespringen en roeien niet.

Heb je vragen over hoeveel sport en beweging goed is in jouw situatie? Neem contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle