4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Wat maakt veel zitten ongezond?

Bewegen heeft aantoonbare positieve effecten. Zoals het verminderen van het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en het bevorderen van mentale gezondheid. Langdurig zitten, ongeacht de hoeveelheid beweging ernaast, past niet in een gezond sport- en beweegpatroon. Een aantal negatieve gevolgen van te veel zitten leggen we hieronder uit.  

Stilzitten heeft negatieve gevolgen voor de bloedsomloop, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Dit verhoogt weer het risico op diverse chronische ziekten, evenals het risico op vroegtijdig overlijden. Langdurig zitten geeft ook klachten aan het bewegingsapparaat. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een relatie is tussen langdurig zitten in de vrije tijd en lage rugpijn, kniepijn, artritis en algemene lichamelijke klanten.  

Het vervangen van zitten door enige vorm van beweging heeft positieve effecten, maar regelmatig bewegen compenseert niet volledig voor de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Korte, actieve zit-onderbrekingen blijken gunstig te zijn voor de bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid, bloeddruk en het functioneren van bloedvaten in de benen. Hoewel meer onderzoek nodig is om de langetermijneffecten te begrijpen, is het duidelijk dat afwisseling tussen zitten, staan en bewegen gedurende de dag wordt aanbevolen. 

Hoewel exacte richtlijnen ontbreken, adviseren gezondheidsorganisaties om lange zitperiodes te vermijden en te onderbreken. Het verminderen van totale zittijd en het regelmatig onderbreken van zitten wordt aanbevolen. Voor een gezond zitpatroon is het belangrijk om elke 30 minuten op te staan en even rond te lopen. Verschillende zitpatronen illustreren dat regelmatige onderbrekingen en minder zitten gunstig zijn voor de gezondheid. 

Zit jij ook veel op een dag en wil je dit doorbreken? Wij kunnen helpen! Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.  

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle