We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Wat is hielspoor, hoe herken je het en wat doe je eraan?

Wat is Hielspoor?

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door een pijnlijke verkalking van de voetzoolpees, die de voorvoet met de hiel verbindt. Hoewel deze verkalking vaak te zien is op röntgenfoto’s, ervaren niet alle mensen met deze kalkafzetting pijn. Hielspoorpijn manifesteert zich meestal als een hinderlijke en hardnekkige pijn in de hiel, met name bij mensen ouder dan 40 jaar.

Symptomen van Hielspoor

De symptomen van hielspoor omvatten een scherpe, intense pijn aan de onderzijde van de hiel tijdens het staan of lopen. In rust verdwijnt de pijn doorgaans vrijwel onmiddellijk. De pijn treedt op bij activiteiten als staan en lopen, vooral bij het opstaan in de ochtend en na langdurig zitten. De pijn wordt erger na periodes van inactiviteit, omdat de zenuwen en bloedvaten dan min of meer ‘in slaap’ zijn en bij hervatting van de activiteit snel geïrriteerd raken. Doorgaans neemt de pijn af na enige opwarming en rekoefeningen. Tijdens het sporten kan er pijn optreden, met name aan het begin van een training, zoals tijdens de warming-up. Bovendien kan het lopen op een harde ondergrond met blote voeten en nachtelijke zeurende pijnklachten ook voorkomen.

Oorzaken van Hielspoor

Hielspoor ontstaat meestal geleidelijk als gevolg van tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. De spanning op de aanhechting van de pees aan het hielbeen kan irritatie en ontsteking veroorzaken. Factoren die de kans op overbelasting van de voetzoolpees vergroten, zijn onder andere overgewicht, het lopen op harde ondergronden, langdurig staand werk, ongewone wandelingen voor ongetrainde personen, intensieve sportactiviteiten zoals hardlopen of springen (bijvoorbeeld tennis of volleybal), afwijkende voetvormen zoals platvoeten, een verkeerd voetstand of looppatroon.

Adviezen en oplossingen voor Hielspoor

Beweging is belangrijk, maar luister naar je lichaam en neem rust als de pijn opnieuw optreedt. Het negeren van pijn kan het herstel vertragen. Verminder de intensiteit van je training en bouw deze geleidelijk op om verergering van de pijn te voorkomen.

Er zijn verschillende oplossingen en behandelingen beschikbaar voor hielspoor. De juiste aanpak kan variëren afhankelijk van de ernst van de klachten en de individuele behoeften van de patiënt. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen voor hielspoor:

  1. Rust en activiteitsaanpassing: Het verminderen van activiteiten die de voet belasten, kan helpen bij het verminderen van de pijn. Rust is belangrijk om het genezingsproces te bevorderen.

  2. IJsbehandeling: Het aanbrengen van ijs op de pijnlijke hiel kan ontstekingen verminderen en pijn verlichten. Ijsbehandeling wordt meestal gedurende 15-20 minuten meerdere keren per dag toegepast.

  3. Stevig schoeisel: Het dragen van goed ondersteunend schoeisel met demping kan de druk op de hiel verminderen. Speciale inlegzolen of steunzolen kunnen ook nuttig zijn.

  4. Rekoefeningen: Het regelmatig stretchen van de kuitspieren en de voetboog kan helpen om de spanning op de voetzoolpees te verminderen. Dit kan onderdeel zijn van een dagelijkse routine.

  5. Medicijnen: Ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, kunnen tijdelijk verlichting bieden van pijn en ontsteking. Raadpleeg een arts voordat je medicatie gebruikt.

  6. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en behandelingen aanbevelen om de voet- en enkelsterkte te verbeteren en de pijn te verminderen.

 

Wil je meer weten over Hielspoor?

Bij het Expertisecentrum helpen we je graag bij de behandeling van hielspoorklachten en andere lichamelijke aandoeningen. Als je meer wilt weten over wat we voor jou kunnen doen, neem dan contact met ons op of kom langs in Zwolle. 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle