Wandelen is gezond, makkelijk, leuk en je hebt er niet zoveel voor nodig. Dus trek je schoenen aan en ga de deur uit!
Rechtop lopen is een van de dingen die mensen onderscheidt van andere schepsels. Het zorgt ervoor dat we ons makkelijk kunnen verplaatsen en onze handen vrij hebben. Niet voor niets willen we het allemaal al voor onze tweede, soms zelfs eerste verjaardag al kunnen. Als je wandelt, ervaar je de vrijheid en onafhankelijkheid die lopen geeft ‘aan den lijve’. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Daarbij is wandelen goed voor je gewicht, conditie, spieren, botten, organen én hersenen: het werkt stressverlagend en je geheugen én humeur verbeteren ervan. Deze effecten treden al op bij dagelijks minstens een halfuurtje wandelen. En het mooie is dat je wandelen in principe tot op hoge leeftijd kunt blijven doen. Vind je alleen lopen niet leuk? Zoek dan een loopmaatje of meld je aan bij een wandelvereniging!
Wandelweetjes
Wist je dat mensen gedurende hun leven gemiddeld een afstand van zo’n drie keer de wereld rondlopen? Dat de populairste wandeldagen zondag, zaterdag en woensdag zijn? Dat Nederland maar liefst 1,2 langeafstandswandelaars kent (dat zijn mensen die wandelingen van tenminste 15 kilometer maken)? En dat er het meest gewandeld wordt in Limburg, Flevoland en Gelderland?
Korteafstandswandelen
Wandelen wordt steeds populairder, waarbij het korteafstandswandelaars vooral gaat om gezondheid, natuurbeleving en rust/ontspanning. Maar ook gezelligheid speelt een rol: vaak wandelt men samen met familie, vrienden of kennissen. Een kwart loopt vooral alleen. Veel mensen maken wandelingen van gemiddeld een tot twee uur.
Bron: www.wandelnet.nl.
Langeafstandswandelen (LAW)
De een loopt een halfuurtje in een bekende omgeving per dag om fit te blijven, de ander loopt de Nijmeegse vierdaagse of een lange voettocht in binnen- of buitenland. Per jaar maken langeafstandswandelaars in ons land 32,1 miljoen wandelingen van meer dan 15 kilometer. Zo’n driekwart doet dat recreatief, de rest is wandelsportbeoefenaar. LAW’ers maken in veel gevallen gebruik maken van gps, routekaarten, begeleiding, markering en routenetwerken.
Wandelverenigingen
Wil je kennismaken met verschillende wandelactiviteiten of meedoen aan wandeltrainingen of georganiseerde wandeltochten? Of ben je op zoek naar wandelmaatjes? Misschien is een wandelvereniging dan iets voor jou. Er zijn er talloze in heel Nederland. Je loopt er onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer of -instructeur en kunt meedoen aan allerlei activiteiten. Meer informatie vind je op de website van de Koninklijke Wandel Bond Nederland.
Zorgeloos wandelen
Wandelen is een vorm van bewegen waarbij relatief weinig blessures voorkomen. Zeker bij langere afstanden is het hierbij wel belangrijk dat je zorgt voor geschikte schoenen, comfortabele kleding, een goede opbouw, een verstandig trainingsschema, een goede wandeltechniek en voldoende eten en drinken. Lees hierover meer in ons blog over preventie van wandelblessures.