4.5/5

Zoek

Search
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Wandelen, een goed idee

Wandelen is gezond, makkelijk, leuk en je hebt er niet zoveel voor nodig. Dus trek je schoenen aan en ga de deur uit!

Rechtop lopen is een van de dingen die mensen onderscheidt van andere schepsels. Het zorgt ervoor dat we ons makkelijk kunnen verplaatsen en onze handen vrij hebben. Niet voor niets willen we het allemaal al voor onze tweede, soms zelfs eerste verjaardag al kunnen. Als je wandelt, ervaar je de vrijheid en onafhankelijkheid die lopen geeft ‘aan den lijve’. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Daarbij is wandelen goed voor je gewicht, conditie, spieren, botten, organen én hersenen: het werkt stressverlagend en je geheugen én humeur verbeteren ervan. Deze effecten treden al op bij dagelijks minstens een halfuurtje wandelen. En het mooie is dat je wandelen in principe tot op hoge leeftijd kunt blijven doen. Vind je alleen lopen niet leuk? Zoek dan een loopmaatje of meld je aan bij een wandelvereniging!

Wandelweetjes

Wist je dat mensen gedurende hun leven gemiddeld een afstand van zo’n drie keer de wereld rondlopen? Dat de populairste wandeldagen zondag, zaterdag en woensdag zijn? Dat Nederland maar liefst 1,2 langeafstandswandelaars kent (dat zijn mensen die wandelingen van tenminste 15 kilometer maken)? En dat er het meest gewandeld wordt in Limburg, Flevoland en Gelderland?

Korteafstandswandelen

Wandelen wordt steeds populairder, waarbij het korteafstandswandelaars vooral gaat om gezondheid, natuurbeleving en rust/ontspanning. Maar ook gezelligheid speelt een rol: vaak wandelt men samen met familie, vrienden of kennissen. Een kwart loopt vooral alleen. Veel mensen maken wandelingen van gemiddeld een tot twee uur.

Bron: www.wandelnet.nl. 

Langeafstandswandelen (LAW)

De een loopt een halfuurtje in een bekende omgeving per dag om fit te blijven, de ander loopt de Nijmeegse vierdaagse of een lange voettocht in binnen- of buitenland. Per jaar maken langeafstandswandelaars in ons land 32,1 miljoen wandelingen van meer dan 15 kilometer. Zo’n driekwart doet dat recreatief, de rest is wandelsportbeoefenaar. LAW’ers maken in veel gevallen gebruik maken van gps, routekaarten, begeleiding, markering en routenetwerken.

Wandelverenigingen

Wil je kennismaken met verschillende wandelactiviteiten of meedoen aan wandeltrainingen of georganiseerde wandeltochten? Of ben je op zoek naar wandelmaatjes? Misschien is een wandelvereniging dan iets voor jou. Er zijn er talloze in heel Nederland. Je loopt er onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer of -instructeur en kunt meedoen aan allerlei activiteiten. Meer informatie vind je op de website van de Koninklijke Wandel Bond Nederland.

Zorgeloos wandelen

Wandelen is een vorm van bewegen waarbij relatief weinig blessures voorkomen. Zeker bij langere afstanden is het hierbij wel belangrijk dat je zorgt voor geschikte schoenen, comfortabele kleding, een goede opbouw, een verstandig trainingsschema, een goede wandeltechniek en voldoende eten en drinken. Lees hierover meer in ons blog over preventie van wandelblessures.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle