Wist je dat ruim 60% van de vrouwen aan de zwangerschap een blijvende voetverandering overhoudt, zoals een grotere schoenmaat?
Je voeten worden tijdens de zwangerschap extra belast. Dat kan klachten opleveren. In dit artikel geven we je tips waarmee je die zoveel mogelijk kan voorkomen. Heb je toch voetklachten? Loop er niet te lang mee door omdat je denkt dat het er allemaal wel bij zal horen. Veel klachten zijn namelijk relatief makkelijk te verhelpen.
Voet- en enkelklachten als je zwanger bent
Als je in verwachting bent, heb je een grotere kans op voet- en enkelklachten. De volgende klachten komen veel voor:
- Sneller last van zwaar en vermoeid aanvoelende benen
- Pijn onder de voorvoet
- Stekende pijn of tintelingen in voorvoet en/of tenen
- Pijn in je enkel of hiel
- Pijn in benen of knieën
- Doorzakkende voetbogen. Dit blijft vaak ook na de zwangerschap bestaan!
- Eeltvorming en likdoorns
- Opgezette voeten en enkels, vooral aan het eind van de dag
- Kramp in benen en voeten
- Zwangerschapsischias (pijn in de bil, uitstralend naar je been)
- Spataderen in je benen. Die verdwijnen helaas niet na de zwangerschap.
- Zenuwbeknelling in de voet
- Een grotere schoenmaat
Oorzaken
Tijdens de zwangerschap neemt je gewicht flink toe. Hoeveel, hangt af van je BMI (body mass index) vóór de zwangerschap. Bij een normaal gewicht kom je in totaal gemiddeld 14,5 kg aan (bron: www.nieuwsvoordietisten.nl). De gewichtstoename zorgt voor een grotere belasting op gewrichten, knieën, benen, enkels en voeten. Daarnaast verslappen de banden en spieren in je voeten en enkels onder invloed van hormonen, waardoor ze sneller overbelast raken dan normaal. Ook neemt de bloedcirculatie toe. Dat vergroot de druk op de aderen. Tenslotte houdt je lichaam houdt vocht vast, met name in het laatste trimester. Dit vocht zakt door de zwaartekracht aan het eind van de dag steeds meer je benen in.
Voeten en zwangerschapsdiabetes
Heb je zwangerschapsdiabetes? Dan heb je een grotere kans dat je op latere leeftijd diabetes type 2 ontwikkelt. Bij deze vorm van diabetes komen vaak voetproblemen voor.
Zwanger en kramp in je voet?
Kramp in benen of voeten tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende, vervelende kwaal. Strek je tenen bij kramp stevig in de richting van het lichaam of geef tegendruk. Ook kan het helpen om het voeteneinde van je bed iets hoger te zetten of een kussentje onder je voeten te leggen.
Zo geef je jouw voeten de aandacht die ze juist nu verdienen:
- Blijf in beweging;
- Zorg dat je overdag niet te lang achtereen staat of zit. Wissel af;
- Draag comfortabele, goed passende schoenen die een goede ondersteuning bieden. Eventueel een maatje groter dan normaal;
Hulp bij voetklachten tijdens de zwangerschap
Veel voet- en enkelklachten tijdens de zwangerschap zijn makkelijk te verhelpen. Loop er dus niet mee door, maar kom langs voor advies. Onze experts vragen naar je klachten en onderzoeken je voeten en enkels. Ook kijken ze hoe je knieën en heupen staan en hoe de stand van de rug is. Behandelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
- Op maat gemaakte inlegzolen om je voeten te ondersteunen, om de druk beter te verdelen, en om het doorzakken tegen te gaan;
- Schoenadvies;
- Een combinatie van inlegzolen en schoenadvies.
Heb je last van spataderen? Raadpleeg dan een arts.