4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Vallen voorkomen

‘Vallen, dat kun je niet voorkomen’, denken veel mensen. ‘Dat is gewoon een kwestie van pech.’ Maar niets is minder waar. Daarom haakten wij aan op de Valpreventieweek die VeiligheidNL begin oktober 2018 organiseerde. Adviseur voetgerelateerde klachten Peter van den Berg deelt zijn ervaringen.

Wat was voor de insteek van de valpreventieweek in het Expertisecentrum Voet & Beweging?

“Valongevallen horen tot de meest voorkomende oorzaken van letsel door een ongeval bij 65-plussers. En als ouderen vallen, heeft dat vaak grote gevolgen. Mensen belanden op de spoedeisende hulp, worden opgenomen in het ziekenhuis of overlijden. Een deel van deze valongevallen is te voorkomen.”

Hoe dan?

“Risicofactoren zijn bijvoorbeeld de inrichting van de woning (denk aan losse vloerkleedjes), medicatie, slechte visus, verminderde spierkracht en evenwicht. Kun je moeilijk of niet zonder steun vanuit je benen opstaan uit een stoel, dan is de kans op vallen groter. Ook angst om te vallen is een factor van belang, want die beïnvloedt de manier waarop mensen bewegen. Weet je welke factoren een rol spelen, dan kun je daar wat mee doen. Door een beweegprogramma te volgen, balansoefeningen te doen, naar de opticien of oogarts te gaan, de bijwerkingen van medicatie met de huisarts te bespreken enzovoorts.”

 

“De gedachte ‘ik ben te oud, er is toch niets aan te doen’ klopt niet”

 

Wat was er in de Valpreventieweek 2018 te doen bij het Expertisecentrum Voet & Beweging?

“Mensen konden dagelijks gratis naar een inloopspreekuur komen om een valrisicotest te doen. De test werd afgenomen door Tamar van der Veen en mij en is een landelijk gebruikte valrisicotest, die we enigszins aanpasten naar onze expertise. Wat de test doet, is kort de verschillende risicofactoren in beeld brengen die een rol kunnen spelen bij vallen. Na afname ben je je meer bewust van de factoren die de kans op valongevallen vergroten en heb je inzicht in wat je zelf kunt doen om het risico op vallen te verlagen.”

Was er belangstelling voor het inloopspreekuur?

“Er zijn ongeveer tien mensen naar het spreekuur gekomen. Niet gek voor een eerste keer. Opvallend was dat zich onder de deelnemers ook mensen vanaf 55 jaar bevonden. Niet alleen ouderen dus. Blijkbaar willen mensen alvast weten wat ze preventief kunnen doen. Sommigen deden mee uit nieuwsgierigheid naar de uitslag van de test, anderen omdat ze weleens vallen of bijna vallen.”

Wat heeft het de deelnemers opgeleverd?

“Bewustwording, en bij klachten over vallen een oplossingsrichting. Soms ook geruststelling. Want niet iedere oudere loopt een groot risico op vallen.”

Krijgt de valpreventieweek bij het Expertisecentrum Voet & Beweging een vervolg?

“Met de valrisicotest hebben wij een tool in handen om mee te denken bij preventie van valongevallen. Dat is zo waardevol, dat wij hier een vervolg aan willen geven. Hoe? Dat staat de komende tijd op de agenda.”

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle