4.5/5

Zoek

Search
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Vaker beroerte bij jonge mensen

In de afgelopen jaren is er een opmerkelijke stijging in het aantal jonge mensen tussen 18 en 50 jaar die getroffen worden door een beroerte. Deskundigen wijzen naar factoren zoals overgewicht, ongezonde voedingsgewoonten, alcohol en drugs als mogelijke oorzaken. Velen realiseren zich niet dat zelfs een enkel pilletje al tot een beroerte kan leiden. 

Uit onderzoek, waaronder studies uitgevoerd door onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen, blijkt dat jaarlijks 3500 mensen tussen 18 en 50 jaar worden getroffen door een beroerte.

“De toename is opvallend,” zegt Frank-Erik de Leeuw, een van de betrokken wetenschappers en hoogleraar neurologie bij het Radboudumc. “In twaalf jaar tijd is het aantal patiënten met een herseninfarct onder vrouwen met 40 procent gestegen en onder mannen met 60 procent. Dit is  een aanzienlijke stijging, benadrukt hij.

Vermijdbaarheid van beroertes

Hoewel het moeilijk is om precies vast te stellen wat de oorzaak is van deze stijging, aangezien ziekenhuizen alleen het aantal patiënten registreren en niet de onderliggende oorzaken, is het een feit dat een gezondere levensstijl vaak een beroerte kan voorkomen. De Leeuw benadrukt: “In veel gevallen ontstaat een beroerte door onze eigen levensstijlkeuzes: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik.”

In sommige gevallen spelen ook erfelijkheid, toeval of onbekende factoren een rol. Het is zelden een zwart-witkwestie.

Het Trimbos-instituut houdt toezicht op de redenen waarom mensen op de spoedeisende hulp belanden en ziet met name een toename van jongeren met ernstige hoofdpijn en jongeren met een extreem hoge bloeddruk, wat kan leiden tot een beroerte.

Zelfs één pilletje kan risico’s met zich meebrengen

Volgens De Leeuw is het onder jongeren nauwelijks bekend dat zelfs het gebruik van één pilletje op een feestje al kan leiden tot een beroerte. Hoewel het risico groter is bij langduriger en frequent gebruik, kan zelfs eenmalig gebruik leiden tot een acute stijging van de bloeddruk, waardoor stolsels de bloedvaten in de hersenen kunnen blokkeren. Mensen realiseren zich dit vaak niet, zegt De Leeuw, terwijl drugsgebruik, met name op festivals, steeds gebruikelijker wordt.

Bij cocaïne is het gevolg logisch, omdat het de bloeddruk verhoogt en de bloedvaten vernauwt.  Bij cannabis is deze link minder duidelijk. Het gebruik ervan kan echter leiden tot ontsteking van bloedvaten, waardoor stolsels zich gemakkelijker kunnen vormen.

Impact van beroertes

De gevolgen van een beroerte zijn aanzienlijk. Mensen kunnen een verlamde arm of been krijgen, een scheve mond, problemen met spreken, slecht zicht. De meeste patiënten zijn ouder dan 70 jaar wanneer ze een beroerte krijgen. Zij leven doorgaans nog enkele jaren met de beperkingen. Maar als het jonge mensen zijn, moeten ze daar vaak nog tientallen jaren mee leven.

Wat is een beroerte?

Een beroerte omvat zowel een herseninfarct als een hersenbloeding. Een herseninfarct wordt veroorzaakt door een bloedstolsel dat een bloedvat in de hersenen verstopt, waardoor een deel van de hersenen geen zuurstof krijgt. Een hersenbloeding ontstaat door een scheuring in een bloedvat in de hersenen. Elke dag krijgen ongeveer 110 mensen in Nederland een beroerte. Ongeveer 80 procent van hen heeft een herseninfarct, terwijl 20 procent een hersenbloeding heeft. Ongeveer 372.000 mensen in het land leven met de gevolgen van een beroerte, zoals verminderd gevoel of verlamming in één arm of been, spraakproblemen en slikproblemen.

De problemen waarmee jonge mensen na een beroerte te maken krijgen, zijn indrukwekkend. Ze melden zich op de eerste hulp met zichtbare symptomen, verbeteren meestal na revalidatie, maar zijn niet in staat om hun leven te leiden zoals voorheen.

Mensen hebben te maken met ‘onzichtbare’ gevolgen zoals concentratieproblemen, verminderd werkvermogen, vermoeidheid en gevoeligheid voor prikkels. Deze ernstige beperkingen zijn niet altijd direct zichtbaar van buitenaf.

Zuinig zijn op de gezondheid van het brein

Mensen moeten zich bewust zijn van de risico’s en dat veel ervan voorkomen kunnen worden. Er zijn steeds meer en betere preventieprogramma’s voor mensen met overgewicht, een ongezonde levensstijl of verslavingen.  

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle