We zijn gesloten van 24 december 2024 t/m 1 januari 2025

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Tintelende voeten

Alsof iemand speldenprikjes in je voet geeft, zo worden tintelende voeten weleens omschreven. Je hebt een ‘slapende voet’ of een ervaart een doof gevoel in je voet, soms zelfs zodanig dat het voelt alsof je voet niet meer helemaal bij je lichaam hoort. Pijnlijk is het niet, irritant wel. Wat is er aan de hand als je tintelende voeten hebt? En wat kun je eraan doen?

Heeft u meer last van gezwollen voeten? Lees dan ons volledige artikel over de oorzaak en oplossing voor gezwollen voeten. 

Tintelende voeten: meestal volkomen onschuldig

Een ‘slapende’ voet, wie kent het niet? Je kunt last krijgen van tintelende voeten als je te lang op je voet of met je benen over elkaar hebt gezeten, of als je verkeerd gelegen hebt. De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen. Irritant, maar onschuldig. Als je even rustig beweegt met je voet, trekken de speldenprikken en het dove gevoel vanzelf weer weg.

Chronisch tintelende voeten

Komen de tintelingen in je voeten heel vaak voor? En heb je behalve tintelende voeten ook klachten zoals pijn, jeuk, gevoelloosheid en verminderde spierkracht? Dan kan het zijn dat de tinteling een symptoom is van een onderliggende aandoening. Vaak gaat het hierbij om zogenaamde perifere neuropathie, een aandoening die de zenuwen in de ledematen aantast. Bij bijna 1/3 van de patiënten is hiervoor geen aanwijsbare oorzaak te vinden. Artsen spreken dan van ‘idiopathische perifere neuropathie’. Bij de rest lopen de oorzaken uiteen.

Oorzaken van tintelende voeten

Tintelende voeten kunnen dus het gevolg zijn van een aandoening die de zenuwen in de ledematen aantast: perifere neuropathie. Deze aandoening kan ook andere symptomen geven, zoals brandende en koude voeten. De meest voorkomende oorzaken van perifere neuropathie op een rijtje:

  • Diabetes (suikerziekte)
  • Zenuwbeknelling (bijvoorbeeld door zwangerschap, reumatoïde artritis, het tarsaal tunnelsyndroom, ischias, een te hoge groeihormoonproductie of een te langzaam werkende schildklier)
  • Hormonale veranderingen tijdens de menopauze (overgang)
  • Beschadiging van zenuwen, bijvoorbeeld door een ongeval
  • Chronisch verhoogde bloeddruk
  • Angst- en paniekaanvallen en hyperventilatie
  • Allerlei infectieziekten
  • Vitamine B12-tekort
  • Overmatig alcoholgebruik of vergiftiging door zware metalen of bepaalde medicijnen
  • Na chemotherapie
  • Nier- en leveraandoeningen, schade aan bloedvaten, bloedziekten, goed- en kwaadaardige tumoren
  • Auto-immuunziekten
  • Erfelijke ziekten
  • Epilepsie

Moet je met tintelende voeten naar de huisarts?

Heb je af en toe last van een slapende voet, dan hoef je je geen zorgen te maken. Blijven de tintelingen in je voeten aanhouden, of krijg je behalve van tintelende voeten ook last van verlammingsverschijnselen, huiduitslag en veel pijn, dan is het verstandig om ermee naar je huisarts te gaan en uit te zoeken wat de achterliggende oorzaak is. Vaak kun je hiermee blijvende gevolgen voorkomen.

Tintelende voeten, wat kun je doen?

Zoals gezegd: in de meeste gevallen is een tintelend gevoel in je voeten volkomen normaal en is even bewegen het enige wat je moet doen om van de tintelingen af te komen. Heb je erg vaak last van tintelende voeten? Ga er dan mee naar je huisarts of maak een gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging. Wij helpen jou om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te starten. 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle