Het idee dat sporten vanaf middelbare leeftijd nog verschil kan maken, voelt voor veel mensen als “mosterd na de maaltijd”. Vooral als je nooit gezegend bent met sportieve genen. Maar dat is een misvatting! Juist na je 55ste is regelmatige beweging essentieel voor je levenskwaliteit. Een nieuwe studie gepubliceerd in PLOS Medicine toont aan hoe groot de impact kan zijn, zelfs als je pas later in je leven met sport begint.
In het onderzoek volgden Australische wetenschappers maar liefst 15 jaar lang 11.300 vrouwen die bij aanvang tussen de 40 en 50 jaar oud waren. Deze vrouwen werden op basis van hun beweegpatroon in drie groepen verdeeld:
- Vrouwen die altijd al de aanbevolen 150 minuten per week actief waren,
- Vrouwen die pas op middelbare leeftijd begonnen met sporten,
- Vrouwen die nooit de aanbevolen beweegtijd haalden.
Na 15 jaar toonde een uitgebreide vragenlijst aan dat vrouwen die hun hele leven al sportten én vrouwen die rond hun 55ste met sporten startten, op latere leeftijd een duidelijk betere fysieke gezondheid hadden. Deze groepen scoorden gemiddeld drie punten hoger op lichamelijke fitheid.
Wat telt als ‘voldoende beweging’?
De onderzoekers raden een wekelijkse dosis van 150 minuten matige lichaamsbeweging aan. Dat betekent niet per se dat je uren aan zware work-outs hoeft te besteden: ook activiteiten zoals stevig wandelen, wateraerobics, het gras maaien of een potje tennis helpen al om je gezondheid te verbeteren.
“Onze studie benadrukt dat actief blijven rond je 55ste cruciaal is om fysiek zo gezond mogelijk te blijven,” aldus de onderzoekers. “Het is ideaal als vrouwen ervoor zorgen dat ze tegen die leeftijd de aanbevolen beweegnormen halen.”
Voor wie nog twijfelt: het is nooit te laat om te beginnen met sporten. Zelfs als je geen sportieve achtergrond hebt, kunnen kleine veranderingen vanaf je 55ste al grote voordelen opleveren voor je gezondheid op latere leeftijd.