We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Sportdiëtetiek

Optimale balans tussen voeding, beweging en gewicht

WAT DOET EEN DIËTIST?

Een diëtist is iemand die is gespecialiseerd in voeding en gezondheid. Hij of zij helpt je ervoor te zorgen dat je die voeding binnenkrijgt die jij nodig hebt om gezond te worden of te blijven. Het kan daarbij gaan om afvallen naar een gezond gewicht, maar ook om begeleiding bij ondergewicht, of om aanpassing van je voeding bij een ziekte (denk aan diabetes, hartklachten). Een diëtist heeft een wettelijk erkende vierja- rige hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek gevolgd en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Parame- dici.

EEN SPORTDIËTIST

Een sportdiëtist is een diëtist die zich door middel van een posthbo-opleiding heeft gespecialiseerd in sportdiëtetiek. SCAS gecertificeerde sportdiëtisten zijn sportdiëtisten die voldoen aan aanvullende kwa- liteitseisen zoals voldoende werkervaring en deskundigheidsbevordering. Bij het Expertisecentrum Voet en Beweging doen we er alles aan om te zorgen dat jij soepel en gezond kan bewegen, je leven lang. Ook tijdens het sporten. Wat je eet en drinkt heeft veel invloed op je gezondheid en je sportprestaties. Een sportdiëtist is SCAS-gecertificeerd en is expert in het opstellen van een voedingsplan voor sporters. Van recreatief sporters tot topsporters.

Daarbij gaat het vaak om herstelvoeding en om de balans tussen voeding, gewicht en beweging. Samen met jou maakt ze een voedingsplan op maat dat precies aansluit bij jouw prestatiedoelen, de intensiteit en hoeveelheid beweging, leefstijl, gewicht én smaak. Want eten moet vooral ook lekker zijn!

DE DIËTIST EN ANDERE EXPERTS OP HET GEBIED VAN VOEDING

Behalve de diëtist zijn er nog veel meer mensen die zich bezighouden met voeding. Voorbeelden zijn de gewichtsconsulent, voedingsdeskundige of voedingskundige, voedingsconsulent, voedingstherapeut, voedingscoach en leefstijlcoach. Wie kan jou het beste helpen met je vraag?

  • Diëtist: de diëtist is gespecialiseerd in voeding en gedrag bij ziekte en gezondheid. Heb je een ziekte of aandoening, ben je (top)sporter of ben je in verwachting, dan helpt de diëtist je om je voeding aan te passen aan wat jij nodig hebt. 
  • Gewichtsconsulent of voedingsconsulent: een gewichtsconsulent of voedingsconsulent adviseert en begeleidt mensen met gewichtsproblemen die verder gezond zijn. Het gaat hierbij om mensen met een BMI (Body Mass Index) tussen de 18,5 en 30. Heb je medische klachten, dan verwijst hij je door naar een arts en/of diëtist. De titels gewichtsconsulent en voedingsconsulent zijn niet beschermd, in principe kan iedereen zich gewichtsconsulent noemen. Sommige gewichts- of voedingsconsulenten hebben contactonderwijs gevolgd, andere een schriftelijke cursus.
  •  Voedings(des)kundige: net als ‘gewichtsconsulent’ is ook ‘voedingskundige’ of ‘voedingsdeskundige’ geen beschermde titel. Zowel wetenschappers die de studie Voeding & Gezondheid hebben gevolgd als mensen die een korte schriftelijke opleiding over voeding hebben gevolgd noemen zichzelf voedings(des)kundige.
  • Voedingstherapeut: ook ‘voedingstherapeut’ is geen beschermde titel. Hij wordt vaak gebruikt door mensen die zich – al dan niet na een opleiding – bezighouden met natuurvoeding en orthomoleculaire voeding.

VERGOEDING EN KOSTEN

Wat zijn de kosten voor een diëtist en wordt het vergoed vanuit de zorgverzekeraar? Bekijk alle informatie wat betreft kosten en vergoedingen in ons kosten- en vergoedingsoverzicht.

Lees meer

Uw specialist Geralda Perdon helpt u graag!

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken met Geralda Perdon?

Maak gemakkelijk een afspraak via de onderstaande knop:

Met vermoeidheidsklachten naar de diëtist?

Het is niet de eerste gedachtegang om met vermoeidheidsklachten naar de diëtist te gaan, maar een diëtist kan heel goed ondersteunen om vermoeidheidsklachten te verminderen....

Overgewicht? Gratis hulp van een leefstijlcoach!

Sinds 1 januari 2019 hoef je je portemonnee niet meer leeg te schudden als je je overgewicht wilt aanpakken. De overheid heeft namelijk een flink...

3 Vragen aan… Yvonne Klomp, sportdiëtiste

Wat typeert jou in maximaal vijf woorden? “Eerlijkheid is voor mij het belangrijkst, zowel zakelijk als privé. Verder ben ik direct, ik zit niet onder...

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle