We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Regenlaarzen: slecht voor je voeten?

Herfst. Tijd voor regenlaarzen! Of toch maar liever niet? Zijn regenlaarzen slecht voor voeten?

In Nederland kun je eigenlijk niet zonder een paar regenlaarzen. Zeker voor kinderen lijken regenlaarzen het ideale schoeisel: niet duur, makkelijk schoon te maken en bestand tegen spelen in zand, modder en waterplassen. Toch is het af te raden om regenlaarzen dagelijks te dragen.

Waar zijn regenlaarzen van gemaakt?

Regenlaarzen zijn gemaakt om mee door de plassen te stampen. Ze zijn daarom meestal gemaakt van dikke, niet-ademende materialen zoals pvc of latex. Laarzen die gemaakt zijn van deze materialen houden vocht van buitenaf weliswaar tegen, maar binnenin houden ze transpiratievocht vast. Dat kan leiden tot zweetvoeten en blaren en is een ideale omgeving voor schimmels en bacteriën.  

Een alternatief zijn laarzen van natuurrubber. Die gaan bovendien ook een stuk langer mee dan regenlaarzen van pvc en zijn vaak lichter van gewicht. De aanschafkosten liggen wel hoger.

Hoe zit het met de pasvorm van regenlaarzen?

Het is belangrijk dat schoenen en laarzen goed passen. Niet alleen voor de kindervoet, maar ook om als volwassene voetklachten te voorkomen is. Schoenen en laarzen moeten voldoende ruimte bieden aan je tenen, maar toch zo goed aansluiten dat je voet niet gaat schuiven. Ook is het belangrijk dat je je voeten bij het lopen goed kunt afwikkelen. 

Regenlaarzen hebben helaas vaak een slechte pasvorm en zijn niet stevig genoeg om voetbewegingen tegen te houden. Daardoor zitten ze niet lekker en schuren ze soms zelfs tegen de huid van je benen. De betere merken spelen hierop in met bijvoorbeeld uitneembare zolen, stevige zoolconstructies en een zachte binnenvoering. Maar echt comfortabel zijn ze ook dan niet te noemen. 

Moet je dan maar helemaal geen regenlaarzen kopen? 

Als je geen voetproblemen hebt, kun je gerust zo nu en dan regenlaarzen dragen. Maar gebruik ze alleen voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn: lopen in de regen. Voor alle andere momenten kun je beter kiezen voor schoeisel dat beter zit en voldoende ademt. 

Tip: In veel gevallen zijn wandelschoenen een goed alternatief voor regenlaarzen. 

Heb je vragen over het juiste schoeisel voor jouw voeten? Of heb je voetklachten? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Voet en Beweging. Bij ons vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle