De podoloog

Voetspecialist met oog voor het hele lichaam

Waar moet je naartoe met pijnklachten aan je voeten, enkels of knieën? Naar een podoloog, pedicure, medisch pedicure, podotherapeut of fysiotherapeut? Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging maken we je het makkelijk: als jij een afspraak maakt, bekijkt ons team wie jou het beste kan/kunnen helpen. We hebben namelijk allerlei voetspecialisten in huis. Waaronder podologen. Lees hier wat een podoloog voor je kan doen.

Podoloog of registerpodoloog?

Allereerst iets over de benaming. De titel podoloog is onbeschermd, in feite mag iedereen zich dus podoloog noemen. Daarom heeft Stichting Loop de term registerpodoloog ingevoerd. Veel registerpodologen zijn podologen die een scholing op hbo-niveau hebben gevolgd en zich hebben ingeschreven bij Stichting LOOP en in het kwaliteitsregister KABIZ. Wat doet een registerpodoloog?

Je voeten staan niet op zichzelf. Ze vormen een onderdeel van je hele houdings- en bewegingsapparaat. Een registerpodoloog is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van voet- en enkelklachten en voetgerelateerde houdingsklachten; dat zijn klachten aan knie, onder- of bovenbeen, heup, bekken rug en nek die worden veroorzaakt door de voet.

Ook is de registerpodoloog gespecialiseerd in voetzorg bij reuma, diabetes en de kindervoet. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit schoenadvies, aanpassing van de schoen, op maat gemaakte zolen, een orthese of een advies over hulpmiddelen.

Podotherapeut

Verwar de term podoloog niet met podotherapeut. Een podotherapeut is iemand die mensen met voet-, houdings- en bewegingsklachten behandel die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten of een afwijkende stand van de voeten. ‘Podotherapeut ‘is een beschermde titel; alleen als je de vierjarige hbo-opleiding Podotherapie hebt afgerond mag je je zo noemen. De podotherapie is in ons expertisecentrum vertegenwoordigd in de persoon van Elise Siemens.

PODOPOSTURAAL THERAPEUT

Net als podotherapeuten zijn ook podoposturaal therapeuten voetspecialisten met een beschermde titel. De podoposturaal therapeut zoekt uit hoe de manier waarop je staat en beweegt pijnklachten in je lichaam veroorzaakt en corrigeert je houding met dunne inlegzolen onder je voeten. Podoposturaal therapeuten hebben een post-hbo-opleiding tot podoposturaal gevolgd, zijn aangesloten bij Stichting Loop en staan ingeschreven in het kwaliteitsregister van KABIZ.

 

Klachtenwijzer

Bekijk onze klachtenwijzer voor een overzicht van alle mogelijke klachten in je voet. 

 

VERGOEDING EN KOSTEN

Wat zijn de kosten voor podotherapie en wordt het vergoed vanuit de zorgverzekeraar? Bekijk alle informatie wat betreft kosten en vergoedingen in ons kosten- en vergoedingsoverzicht.

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.

Klanten beoordelen ons met een...