We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Plastic in schoenen, slecht of niet?

In 2016 bracht Adidas sneakers op de markt waarvan het geweven bovenwerk is gemaakt van geupcycled plastic afval uit de oceaan. Een mooi duurzaam initiatief, maar is het ook goed voor onze voeten? Hoe zit het eigenlijk met plastic in schoeisel?

De schappen van schoenenwinkels staan vol met kunstleren schoenen. In sneakers en sportschoenen zijn het bovenmateriaal (de schacht) en de contrefort vaak gemaakt van plastic. Waterschoenen bestaan voor 100% uit plastic. Ook de bekende Crocs sandalen, slippers, laarzen en klompen zijn gemaakt van kunststof. En wat dacht je van regenlaarzen? Ook die worden bijna altijd gemaakt van synthetisch rubber, pvc of een andere kunststof.

Voordelen van plastic schoenen

Kunststof is voordelig en weegt relatief weinig. Bovendien is het waterafstotend en vraagt het weinig tot geen onderhoud.

Nadelen van kunststof schoenen

Naast de genoemde voordelen kennen plastic schoenen ook een aantal nadelen. We sommen de drie belangrijkste hieronder voor je op.

Nadeel 1: plastic ademt niet

Natuurlijke materialen zoals leer ademen. Schoenen van leer zijn daardoor beter in staat om vocht af te voeren. Hoe minder zweet er in de schoen blijft, hoe minder bacteriën er nare geurtjes mee kunnen veroorzaken. Kunststof materialen ‘ademen’ (ventileren) niet goed. Je krijgt daardoor in plastic schoeisel sneller last van zweetvoeten, stinkvoeten, blaren en schimmels. Heb je aanleg voor zweetvoeten? Dan zijn schoenen van kunststof geen goed idee, zeker niet op een warme dag.

Tip: koop je schoeisel van kunststof? Leg daar dan een inlegzooltje in dat het zweet absorbeert, vervang deze regelmatig, wissel regelmatig van schoenen en trek elke dag schone sokken aan.

Nadeel 2: minder goede pasvorm

Ook is de pasvorm om de voet bij kunststof schoenen – behalve bij kunstleer – een stuk minder goed dan bij natuurlijke materialen als leer, omdat het materiaal stugger is en zich nadien weer terugtrekt naar de originele vorm. De schoen vormt zich dus minder goed naar je voet. Vooral voor de kindervoet is dat niet goed. Het is belangrijk dat een kinderschoen goed past. Niet goed passende kinderschoenen kunnen gevolgen hebben voor de vorm van de voet – met name de tenen – en het looppatroon en kunnen op latere leeftijd tot klachten leiden.

Nadeel 3: ze gaan minder lang mee

De gemiddelde levensduur van een kunststof schoen is lager dan die van een leren schoen. Daardoor en doordat er plastic voor wordt gebruikt is een kunststof schoen ook meer belastend voor het milieu. Behalve natuurlijk als de schoen is gemaakt van geupcycled plastic.

Schoenen van kunststof of leren schoenen?

Schoenen kunnen gemaakt worden van kunststof, leer of een combinatie van materialen. Kunststof heeft een aantal handige voordelen, maar ook nadelen. Wat je kiest, hangt er onder andere af waarvoor je de schoen wilt gebruiken. Voor schoenen die je maar kort draagt, zoals regenlaarzen of slippers, is plastic vaak geen slecht idee. Als dagelijkse schoen kun je beter kiezen voor natuurlijke materialen, zeker voor voeten in de groei. Ook als je snel last hebt van zweetvoeten en nagelproblemen is het beter om schoenen van natuurlijk materiaal te dragen.

Heb je vragen over de aanschaf van schoenen? Wil je weten welke schoen wel of niet geschikt is voor jouw voet? Neem contact op met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Wij adviseren je graag.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle