We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Pijn binnenkant knie

Een zeurende of juist felle, stekende pijn aan de binnenkant van je knie. Hoe meer je de knie belast, hoe erger het wordt. Wat is de oorzaak? En hoe kom je zo snel mogelijk van die vervelende pijn af?

Pijn in knie

De knie is een complex gewricht: in en om de knie zitten veel ‘structuren’. Samen zorgen die ervoor zorgen dat de knie stabiel en goed kan bewegen. Die structuren zijn:

  • Bot: dijbeen, scheenbeen en knieschijf;
  • Banden (ligamenten) – deze houden de knie in rust stevig bijeen;
  • Spieren en pezen;
  • Bloedvaten en zenuwen
  • Gewrichtskraakbeen;
  • Meniscus (een schijfje van kraakbeen; er zitten er twee van in je knie, de buitenste en de binnenste meniscus);
  • Gewrichtsvlies en gewrichtsvocht

Velen hebben weleens last van pijn aan de binnenkant van de knie. Als je weet hoe ingewikkeld een knie in elkaar zit en hoeveel structuren er bij betrokken zijn, zal je dat niet verbazen.

Symptomen bij pijn binnenkant knie

De knie bevat vele structuren en letsel aan elk van die structuren brengt zijn eigen klachtenpatroon met zich mee. Te veel rek op de mediale band geeft bijvoorbeeld een zeurende pijn tijdens belasting. Problemen met de meniscus veroorzaken vaak ‘slotklachten’: je hebt het gevoel dat je knie ‘op slot’ zit en kunt een felle, stekende pijn voelen. Bij slijtage aan de knie ervaar je met name startklachten. Voor veel knieklachten geldt dat ze vooral optreden tijdens belasting; hoe intensiever je de knie gebruikt, hoe erger de pijn.

Oorzaken van pijn binnenkant knie

Pijn aan de binnenzijde van de knie komt veel voor. Bijvoorbeed bij sporters (met name hardlopen), bij mensen met een verkeerde lichaamshouding en bij mensen die beroepsmatig veel staan en lopen. Omdat een knie zo’n complex gewricht is dat uit vele structuren bestaat, zijn er ook allerlei verschillende oorzaken mogelijk voor deze klachten. We noemen er een paar:

Overmatige rek op de mediale band
Als de voet te veel naar binnen staat of kantelt, komt er te veel rek op de mediale band in de knie. Dit geeft een zeurende pijn tijdens belasting. Ook een val, tackle op het sportveld en ongeluk kunnen er de oorzaak van zijn dat er te veel kracht op de mediale band komt te staan.

Meniscusletsel
De binnenste en buitenste meniscus kunnen door allerlei oorzaken klachten geven: bijvoorbeeld door een scheurtje, letsel van de kniebanden of slijtage. Afhankelijk van de oorzaak ontstaan de klachten acuut of geleidelijk.

Overbelaste spieren en pezen
Bij een te grote belasting of een te geringe belastbaarheid kunnen er pijnklachten aan de spieren en pezen ontstaan.

Gaat de pijn aan de binnenkant van de knie vanzelf over?

Of de pijn aan de binnenkant van de knie vanzelf overgaat, hangt van de oorzaak af. Een goede diagnose en behandelplan voorkomen dat je onnodig lang met pijnklachten rondloopt.

Wat moet je doen als je een zere knie hebt?

Heb je pijn aan de binnenkant van je knie, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut. Die stelt een diagnose en maakt een behandelplan. Is doorverwijzing naar een andere hulpverlener nodig, dan regelt de fysiotherapeut die voor je. De fysiotherapeut beschikt over een uitgebreid netwerk voor doorverwijzing. 

Wil je meer weten over kniepijn?

Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging helpen we je graag om soepel, gezond en pijnvrij te kunnen blijven bewegen. 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle