Wat is een peesontsteking van de voet?
Een pees verbindt een spier met een bot. Op sommige plaatsen, met name als de pees een bocht moet maken, zit om een pees een zogenaamde peeskoker, die de pees beschermt tegen wrijving. In de voet bevinden zich veel pezen. Een deel ervan loopt vanuit het onderbeen naar de voet. Als er iets aan de hand is met de spier is waaraan de pees vastzit, kan de pees daarop reageren met een irritatie of een ontsteking. De spieren in de onderbenen naar de voet toe zorgen voor kracht en beweging en raken daardoor makkelijker overbelast dan de kleine spieren en pezen in de voet zelf.
Symptomen bij peesontsteking voet
Symptomen van een ontsteking zijn pijn, zwelling, vocht en roodheid. Bij een peesontsteking merk je met name de pijn, op echobeelden kan er ook zwelling vastgesteld worden. Veel mensen omschrijven de pijn als een stekende of zeurende pijn rondom de binnen- of buitenkant van de enkel. De pijn treedt met name op bij sporten of langdurige belasting, en niet zozeer in rust of bij het in beweging komen na rust. Wel kun je last hebben van napijn. Soms zit er ook wat vocht rondom de peeskoker.
Waardoor ontstaat een peesontsteking van de voet?
Een peesontsteking in de voet ontstaat vaak door overbelasting, ofwel door een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Die overbelasting kan allerlei oorzaken hebben, zoals wandelen of hardlopen op oneffen terrein, dragen van de verkeerde schoenen of een verkeerde stand van de voeten. Andere oorzaken zijn een niet goed opgebouwde training, ziekte, overspannenheid of bepaalde medicatie.
Gaat een ontsteking in de voet vanzelf over?
Soms wel. Maar omdat een pees slechter doorbloed is dan een spier, kan het herstel van een irritatie of ontsteking lang duren. Zeker als je de oorzaak niet wegneemt. Daarom is het verstandig om te laten uitzoeken waardoor de klachten werden veroorzaakt en daar iets aan te doen.
Hoe kun je bij een peesontsteking in de voet de klachten verminderen?
Algemeen geldt: blijf bewegen, maar doe wat rustiger aan. De behandeling van een peesontsteking in de voet is gericht op het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Maatregelen die je kunt nemen om van je klachten af te komen zijn met name:
- Steunzolen laten aanmeten. Die zorgen voor een herverdeling van de druk.
- Andere schoenen dragen om de overbelasting te verminderen.
- Fysiotherapie, gericht op versterken van de spieren
- Tijdelijk minder belasten
Wil je meer weten over een peesontsteking van de voet?
Bij het Expertisecentrum Voet en Beweging helpen we je graag van je voetklachten af en helpen we je om soepel, gezond en pijnvrij te kunnen blijven bewegen. Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen doen? Of wil je meteen een afspraak plannen? Maak hier een afspraak.
Ontvang de PREVENTIEchecker
Ik wil een leven lang soepel en gezond bewegen. Stuur mij die slimme PREVENTIEchecks zodat ik direct aan de slag kan en zo klachten en blessures kan voorkomen.