4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Peesontsteking (zijkant) voet

Wat is een Peesontsteking van de Voet?

Een peesontsteking in de voet treedt op wanneer een pees, die een spier met een bot verbindt, geïrriteerd of ontstoken raakt. In de voet zijn veel pezen aanwezig, waarvan sommige vanuit het onderbeen naar de voet lopen. Pezen worden beschermd door een peeskoker op plekken waar ze veel wrijving ondervinden. Spieren in de onderbenen zorgen voor kracht en beweging naar de voet toe, waardoor deze sneller overbelast raken dan de kleinere spieren en pezen in de voet zelf.

Symptomen van een Peesontsteking in de Voet

De belangrijkste symptomen van een peesontsteking zijn pijn, zwelling, vochtophoping en roodheid. De pijn wordt vaak omschreven als stekend of zeurend, en is meestal voelbaar aan de binnen- of buitenkant van de enkel. Deze pijn treedt vooral op tijdens sporten of langdurige belasting en minder in rust. Na activiteit kan er napijn ontstaan, en soms is er vocht rondom de peeskoker zichtbaar. Deze ontsteking komt zowel aan de zijkant als de binnenkant van de voet voor. 

Oorzaken van een Peesontsteking in de Voet

Een peesontsteking ontstaat vaak door overbelasting, een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Wandelen of hardlopen op oneffen terrein
  • Dragen van ongeschikte schoenen
  • Verkeerde stand van de voeten
  • Onvoldoende opgebouwde training
  • Ziekte, stress of bepaalde medicatie

Herstel van een Peesontsteking in de (zijkant) Voet

Hoewel een peesontsteking soms vanzelf geneest, kan het herstel vanwege de slechtere doorbloeding van een pees lang duren. Het is essentieel om de oorzaak van de klachten te achterhalen en aan te pakken voor effectief herstel.

Peesontsteking achterkant voet?

Last van de hiel, of achterkant van de voet? Lees dan eens meer informatie over hielspoor.

Behandeling van een Peesontsteking in de Voet

Om klachten bij een peesontsteking in de voet te verminderen, is het belangrijk om een balans tussen belasting en belastbaarheid te herstellen. Hier zijn enkele maatregelen die je kunt nemen:

  • Steunzolen: Deze herverdelen de druk op de voet.
  • Geschikte schoenen: Dragen van geschikte schoenen om overbelasting te verminderen.
  • Fysiotherapie: Versterken van de spieren rond de voet en enkel.
  • Verminderen van belasting: Tijdelijk minder belasten van de voet.

WIL JE MEER WETEN OVER PEESONTSTEKING IN DE VOET?

Bij het Expertisecentrum Voet en Beweging helpen we je graag om van je voetklachten af te komen. Wil je meer weten over onze behandelingen of meteen een afspraak plannen? Maak hier een afspraak.

 

Lees ook informatie over: 

 

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle