Sinds 1 januari 2019 hoef je je portemonnee niet meer leeg te schudden als je je overgewicht wilt aanpakken. De overheid heeft namelijk een flink bedrag uitgetrokken voor enkele programma’s om je eet- en beweegpatroon nu écht te veranderen. Deze begeleiding naar een gezondere leefstijl is bijna of helemaal gratis: geen eigen risico, geen of weinig eigen bijdrage.
Gecombineerde Leefstijlinterventie
De overheid investeert 6,5 miljoen euro om in 2019 de zogenaamde Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) van de grond te krijgen. Dit gebeurt door de Gecombineerde Leefstijlinterventie te vergoeden vanuit de basisverzekering. Hierdoor kunnen duizenden mensen gratis begeleiding krijgen. Een GLI-aanbieder (een leefstijlcoach, diëtist, fysio- of oefentherapeut) helpt hen in de strijd tegen overgewicht door de drie elementen voeding, beweging en gedrag te combineren. De focus ligt op blijvend gezondere eet- en beweeggewoontes.
Zorgverzekering
Er zijn verschillende GLI-programma’s ontwikkeld. Vraag altijd bij je zorgverzekeraar na welk programma je vergoed krijgt en welke eisen de zorgverzekeraar aan de aanbieder stelt. Vaak is de eis dat de begeleiding moet worden verzorgd door een gecontracteerde leefstijlcoach, die is erkend door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN).
Wie komen in aanmerking?
Niet iedereen heeft recht op gratis leefstijlcoaching. De Gecombineerde Leefstijlinterventie is alleen bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder met
- een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger
- een BMI van 25 en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2
- een BMI van 25 en artrose of slaapapneu
Voor deelname aan een GLI-programma is een verwijzing van de huisarts nodig.
Verschillende programma’s
Een Gecombineerde Leefstijlinterventie-programma duurt 24 maanden en bestaat uit individuele en groepsbijeenkomsten. Er zijn op dit moment drie erkende GLI-programma’s: CooL, Beweegkuur en SLIMMER.
Gebruikte bronnen:
- Interview met leefstijlcoach Maike Korte van Mind-Sense-Go
- https://www.nza.nl/zorgsectoren/paramedische-zorg/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen-gli