We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Overgewicht bij kinderen, wat kun je doen?

Een alarmerend hoog aantal Nederlandse kinderen heeft te maken met overgewicht.

In 2022 werd vastgesteld dat 13 procent van de kinderen tussen 4 en 17 jaar te zwaar was. Hiervan had 9,9 procent matig overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht, ook wel bekend als obesitas. Het aanpakken van overgewicht en obesitas bij kinderen blijkt echter een complexe uitdaging te zijn. Het belang van lichaamsbeweging mag hierbij niet worden onderschat.

Meerdere oorzaken

Overgewicht en obesitas hebben meerdere oorzaken. Het beperken van de behandeling tot slechts één aspect, zoals “minder eten,” is geen effectieve oplossing. Een integrale aanpak, vergelijkbaar met de benadering van “Kind naar Gezonder Gewicht” van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), biedt meer kans op succes. Een gezond gewicht is immers het resultaat van een evenwichtige levensstijl, waarin voeding, slaap, lichaamsbeweging en ontspanning allemaal een rol spelen. De omgeving van het kind en de ouders spelen hierin een cruciale rol.

Beweging draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Hoewel beweging op zichzelf niet voldoende is, mag het belang van lichaamsbeweging in de aanpak van overgewicht en obesitas niet worden onderschat. De recente richtlijn “Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen” bevat dan ook specifieke beweegadviezen en adviseert het opnemen van bewegingsinterventies in de behandelingsstrategie. Beweging kan namelijk aanzienlijk bijdragen aan het behalen van zowel fysieke als mentale gezondheidsdoelen die helpen bij de aanpak van overgewicht en obesitas. Het beïnvloedt de energiebalans positief en daarmee helpt het lichaamsvet verminderen. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij de algehele fitheid door spieren, botten en gewrichten te versterken en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Naast de fysieke voordelen heeft lichaamsbeweging ook positieve effecten op de mentale gezondheid van kinderen. Het helpt bij het verwerken van emoties en het omgaan met stress. Door te bewegen kunnen kinderen sociale interactie hebben, hun zelfvertrouwen vergroten en zich over het algemeen beter voelen.

Kortom, lichaamsbeweging speelt een essentiële rol in de behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen. Het kan zowel bijdragen aan gewichtsverlies als aan het benutten van de gunstige effecten op zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle