4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Ouderen bewust maken van valrisico’s

Uit een Australisch onderzoek, het zogenaamde iSOLVE-project (Integrated Solutions for Sustainable Fall Prevention), is gebleken dat zorgverleners het lastig vinden om valpreventie te agenderen en in te voeren in de dagelijkse praktijk. Het project bestond onder meer uit workshops voor zorgverleners over manieren om valpreventie te integreren in de werkzaamheden bij mensen ouder dan 65 jaar. Daarnaast zijn er losse workshops georganiseerd met aandacht voor valrisico’s in huis en specifieke oefeningen voor voeten en enkels.

Wetenschappelijke kennis over valpreventie

Naast deze workshops werd in het project iSOLVE ook wetenschappelijke kennis uitgewisseld over valpreventie en werden 15 diepte-interviews gehouden met onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten en podotherapeuten nadat zij het iSOLVE-project hadden gevolgd. Alle deelnemers gaven aan dat valpreventie belangrijk is, maar dat cliënten vaak de valrisico’s en de gevaarlijke thuissituaties niet zien. Ook de samenwerking met andere professionals om de cliënt heen wordt als lastig ervaren, want wie doet nu wat? De onderzoekers hebben op basis van de uitkomsten drie aanbevelingen gedaan: 

  1. Besef dat vallen een veelvoorkomend probleem is.
  2. Vraag iedere cliënt naar zijn of haar valgeschiedenis.
  3. Breng in kaart wat de valrisico’s zijn van de cliënt. 

Valpreventie in onze praktijk

Bij het Expertisecentrum Voet & Beweging staat preventie en bewustwording rondom bewegen en voeten centraal in nagenoeg alle spreekuren. Adviseurs behandelen, adviseren, trainen en geven tips, onder meer over het beperken van valrisico’s. Er is een preventiekaart ontwikkeld voor meer spierkracht en balans tot op hoge leeftijd. De kaart is op aanvraag gratis verkrijgbaar. Verder is er jaarlijks tijdens de Valpreventieweek een gratis inloopspreekuur voor ouderen die graag inzicht willen krijgen in de risico’s en de mogelijkheden om vallen te voorkomen.

Wil je meer lezen over wat wij doen aan preventieve zorg voor ouderen? Lees dan deze artikelen: ‘Jan Haagen over omdenken in de ouderenzorg’ en ‘Waarom gaan we pas voor onszelf zorgen als het te laat is‘ en ‘Bewegen en de kunst van het ouder worden’.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle