4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Op blote voeten lopen: goed idee?

Het is echt een trend aan het worden: op blote voeten lopen en zelfs hardlopen op blote voeten. Ook zie je steeds vaker barefoot schoenen in winkels staan. Waarom? Is lopen op blote voeten beter voor je dan met goede schoenen aan door het leven gaan?

Met je blote voeten door het zand lopen. Grassprietjes onder je voeten voelen kietelen. Lopen op blote voeten geeft een heel andere ervaring dan het dragen van schoenen. Veel mensen ervaren het als prettig, soms zelfs als een bevrijding om hun schoenen uit te trekken en blootsvoets te gaan. Er zijn zelfs mensen die het hele jaar door binnen en buiten op blote voeten lopen.

We zien het lopen op blote voeten als een hedendaagse Westerse trend. Grappig eigenlijk, want mensen lopen al miljoenen jaren op blote voeten. Men denkt dat zo’n twaalf- tot vijftienduizend jaar voor het begin van onze jaartelling voor het eerst schoenen werden gedragen. Die werden gemaakt van dierenhuiden en waren vooral bedoeld om de voeten te beschermen tegen kou. Waarom zouden we nu naar die ‘primitieve omstandigheden’ willen terugkeren? Misschien vanwege de vele voordelen van lopen op blote voeten:

Voordelen van lopen op blote voeten

 • Het verandert je looptechniek en loopefficiëntie. Je voetspieren moeten harder werken. Maar niet alleen je voeten, ook de knieën, benen en heupen worden sterker en soepeler. Je verlaagt hierdoor het risico op enkel-, knie- en heupklachten en gewrichtsproblemen.
 • Het verbetert de doorbloeding, waardoor je minder snel last hebt van koude voeten.
 • Je hebt tijdens het lopen meer aandacht voor waar je je voeten plaatst. Dat maakt mindful, je bent meer aanwezig in het hier-en-nu.
 • Onze voeten dragen ons niet alleen, maar zijn ook zintuig en tastorgaan. Direct contact met de ondergrond werkt ontspannend en stressverlagend.
 • Geen last van zweetvoeten en drukplekken
 • Ook voor kinderen geldt, zeker op jonge leeftijd: hoe meer op blote voeten lopen, hoe beter voor de ontwikkeling van de voet.

Nadelen van blote voeten

Lopen op blote voeten heeft ook een aantal nadelen. De schoen is niet voor niets uitgevonden:

 • Blote voeten beschermen niet tegen kou.
 • Door scherpe voorwerpen op de grond is de kans op snijwonden of een infectie groter.
 • Je voeten worden breder.

Barefoot-schoenen of minimalistische schoenen

Wil je wel de voordelen en de ervaring van het lopen op blote voeten, maar toch iets van bescherming om je voet hebben? Dan kun je kiezen voor barefoot-schoenen, ook wel minimalistische schoenen genoemd. Deze schoenen hebben geen hak en ook geen verhoogde demping bij de hiel, zijn heel flexibel en bieden voldoende ruimte bij de tenen. Barefoot shoes zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Sommige hebben vijf afzonderlijke tenen (de zogenaamde fivefingershoes), andere lijken meer op de traditionele schoen. Ook zijn er barefoot sandalen (al dan niet met een dun zooltje) en speciale barefoot hardloopschoenen.

Barefoot running

Tegenover alle adviezen om te investeren in goede hardloopschoenen staat de groeiende trend om op blote voeten hard te lopen. Er worden steeds meer artikelen en boeken over dit onderwerp gepubliceerd en sportmerken ontwikkelen speciale barefoot running shoes. Dat zijn flexibele hardloopschoenen met een dunne zool en minder demping. De blotevoetentrend wordt natuurlijk mede gevoed door marathonsuccessen van met name Kenianen en Ethiopiërs, die vaker blootsvoets rennen.

Als je op blote voeten loopt, maak je geen hiellanding, maar land je meer op je midden- en voorvoet. Dit zorgt voor een betere verdeling van de klap van de landing over de verschillende spieren van voet en onderbeen. Mogelijk beschermt dit beter tegen veel voorkomende hardloopblessures dan het dragen van gewone hardloopschoenen doet. Het advies aan beginnende barefootrunners is: zorg voor een geleidelijke en voorzichtige opbouw, zodat je huid, voetspieren, enkel, achillespezen en kuiten kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Forceer niets. 

Blotevoetenpaden

Wie blootvoets wil wandelen, maar dan wel op een schoon pad waar geen glas ligt, kan een blotevoetenpad proberen. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen! Er zijn er inmiddels vele in ons land en ze zijn speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. De ondergrond varieert daarbij van gras en zand tot schelpen, houtsnippers, houtstronken, grind en keien. Vaak zijn langs het pad ook (natuurlijke) speeltoestellen te vinden en soms historische en culinaire informatie.

Boeken over lopen op blote voeten

Wil je meer weten over lopen of hardlopen op blote voeten, dan zijn hier een paar boekentips:

 • Christopher Mcdougall. De geboren renner.
 • Katy Bowman/Ruth Langemeijer. Sterke voeten voor een gezond lijf.
 • Daniel Howell. The barefoot book. 50 great reasons to kick off your shoes.

Heb je medische vragen over het lopen op blote voeten? Neem dan contact op met een van de experts van het Expertisecentrum Voet & Beweging.

Gebruikte bronnen

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/schoenen-door-de-eeuwen-heen
https://coachmefit.nl/barefoot-running-wel-niet-doen/
https://www.dewandeldate.nl/tips/top-10-blotevoetenpaden-nederland-en-belgie

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle