We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Nu goede kinderschoenen, later soepel en pijnvrij bewegen

“De meeste mensen hebben bij de geboorte geen voetproblemen of klachten aan knieën, heupen en rug. Die ontstaan pas later. Met goede kinderschoenen kun je veel van deze problemen voorkomen.” We zijn in gesprek met dr. Adriaan Mostert, orthopedisch chirurg bij Isala in Zwolle, gespecialiseerd in kinderorthopedie.

 

Maakt het echt uit wat voor schoenen je kind draagt? 

“De kindervoet groeit gemiddeld zo’n twee tot drie maten per jaar. Het is dan verleidelijk om goedkope schoenen te kopen. Dat is niet erg; goedkoop betekent niet automatisch ook slecht. Maar je moet wel weten waar je bij aankoop op moet letten. Want schoenen die niet goed zitten, kunnen de vorm van je voeten – die immers nog aan het groeien zijn – beïnvloeden. En die voeten zijn ontzettend belangrijk voor het ontwikkelen van een soepel looppatroon! Kinderen die bijvoorbeeld te nauwe schoenen dragen, kunnen daardoor op latere leeftijd klachten krijgen. Niet alleen aan de voeten zelf, maar ook aan knieën, heupen en rug. De voeten zijn er namelijk niet alleen om je gewicht te dragen, maar vooral om de loopbeweging te sturen.”

 

Wat is de belangrijkste ‘eis’ aan kinderschoenen?

“Het dragen van schoenen is iets van de laatste eeuwen. Eigenlijk zijn onze voeten gemaakt om blootvoets te gaan. Om allerlei redenen – zoals bescherming tegen kou en scherpe voorwerpen op de grond – zijn we onze voeten gaan ‘schoeien’. Prima, maar dan is het wel belangrijk dat die schoenen goed ‘fitten’, één zijn met je voet. Anders krijg je op termijn bijvoorbeeld last van blaren, eelt, likdoorns. Of er ontstaan doorgezakte voeten.”

 

“Schoenen hebben invloed op de ontwikkeling van je voeten en op je houdings- en beweegpatroon. Vanaf een jaar of zestien tot achttien zijn je voeten uitgegroeid. Daarna moet je kind het de rest van je leven met zijn voeten doen.”

 

Waar moet je bij aankoop vooral op letten?

“Wil je zeker weten dat je de juiste schoenen koopt voor jouw kind? Let dan op de volgende punten: 

  1. Als je het hielstuk met je vingers gemakkelijk samen kunt knijpen, is het niet voldoende verstevigd. Dit hielstuk – het zogenaamde ‘contrefort’ – is het belangrijkste deel van de schoen en moet stevig zijn om doorzakken van de voet met de bijbehorende vermoeidheidsklachten te voorkomen. 
  2. Is er voldoende ruimte bij de tenen? Er moet ca. 1 cm ruimte over zijn zodat het kind zijn voeten goed kan afwikkelen. 
  3. Sluiten de schoenen goed aan, zijn ze niet te smal of te breed? 

 

Kinderschoenen die één zijn met je voet, waar koop je die?

“Voor de kindervoet ga je naar een goede schoenenwinkel. Tegenwoordig zijn er merken die er rekening mee houden dat niet iedere voet hetzelfde is. Ze bieden dan binnen één schoenenlijn meerdere modellen aan, zoals schoenen met brede en modellen met smalle voorvoet. Bij een goede schoenenwinkel of een speciaalzaak voor kinderschoenen, word je geholpen wordt door verkopers. Deze verkópen niet alleen, maar maken ook een afdruk van de voet van je kind, meten de druk tijdens het lopen en nemen de tijd om uitgebreid te passen. Natuurlijk hangt aan goed advies wel een prijskaartje.” 

 

Liever een hippe trui minder en wat extra uitgeven aan goede schoenen?

“Kindervoeten groeien tot een jaar of zestien à achttien. Daarna moet je kind het de rest van zijn leven met zijn voeten doen. Het loont de moeite om schoenen te zoeken die goed zijn voor de voeten van je kind.” 

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.


Maak een afspraak

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle