Recente gegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) laten zien dat veel mensen in Nederland niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen. Dit geldt vooral voor vitamine A, B2, B6, C en folaat, en voor mineralen zoals calcium, ijzer en kalium. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het nodig om verder onderzoek te doen naar de voedingsstatus en de prevalentie van mogelijke gezondheidsproblemen.
Vitamine D-tekort aanpakken
Een specifiek aandachtspunt is het tekort aan vitamine D bij ouderen tussen 70 en 79 jaar. Uit de VCP blijkt dat zij gemiddeld slechts 11-13 microgram vitamine D per dag binnenkrijgen, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor deze leeftijdsgroep 20 microgram is.
Te veel van het goede
Aan de andere kant hebben sommige mensen juist te hoge innames van stoffen zoals retinol, zink, jodium, koper en magnesium. Het RIVM ziet vooralsnog geen directe reden tot zorg voor de volksgezondheid vanwege zowel de lage als hoge innames, maar benadrukt dat vervolgonderzoek nodig is om hier een beter beeld van te krijgen.
Voedingsstatus onderzoeken
Het meten van de hoeveelheid vitamines en mineralen in het lichaam, bijvoorbeeld via bloed- of urinetests, kan helpen bij het vaststellen van eventuele tekorten of overschotten. Dit voedingsstatusonderzoek is cruciaal om de bevindingen van de VCP te verifiëren. Het recente overzicht van het RIVM toont aan dat er meer onderzoek nodig is naar de voedingsstatus met betrekking tot vitamine B2, D, ijzer, jodium en calcium, omdat er aanwijzingen zijn dat bepaalde groepen zoals volwassenen, zwangere vrouwen en kinderen mogelijk te weinig van deze voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid.
Vind jij het lastig hoeveel vitamine of mineralen je moet innemen? Bij het Expertisecentrum kunnen je helpen! Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!