Toename hardloopblessures
Ondanks de coronapandemie en allerlei maatregelen zoals tijdelijke sluiting scholen met daarbij bewegingsonderwijs, verenigingsporten en afgelaste wedstrijden hebben in 2020 nog steeds naar schatting bijna 9 miljoen Nederlanders van 4 jaar of ouder iedere week gesport. Dat is niet minder dan in andere jaren.
Er heeft wel een verschuiving plaatsgevonden naar sporten met een relatief laag risico op blessures, zoals wandelen en fietsen, en er zijn minder relatief blessuregevoelige (verenigings)sporten beoefend zoals veldvoetbal en hockey. Ook het afgelasten van wedstrijden bij veel sporten zorgde naar alle waarschijnlijkheid voor een verlaging van het aantal blessures, omdat in wedstrijden vaak sneller blessures ontstaan dan tijdens trainingen.
hardlopen
Waar in eerdere jaren veldvoetbal de sport was met de meeste blessures, werd deze plaats in 2020 ingenomen door hardlopen met 1,1 miljoen blessures, 22% van het totaal (in 2019 stond hardlopen op plek 3 met 780.000 blessures). Door de coronamaatregelen was veldvoetbal, vooral competitiewedstrijden, maar in beperkte mate mogelijk. Hardlopen was daarentegen in tijden van lockdown erg populair, wat een stijging van het aantal blessures tot gevolg had. Dit komt naast dat er meer is hardgelopen ook doordat veel mensen zijn begonnen met hardlopen. Een beginnende sporter loopt vaak meer risico op een blessure.
(Bron: https://www.veiligheid.nl/sportblessures/actueel/forse-toename-hardloopblessures-door-lockdown-in-2020)
Blessures voorkomen
Wil je blijven hardlopen en blessures voorkomen? Volg dan de volgende practische richtlijnen:
- Doe altijd een warming-up en cooling down
- Bouw je hardloop-trainingen rustig op
- Zorg voor variatie in de trainingen
- Let op een goede houding
- Loop alleen op goede hardloopschoenen (op maat)
Wil jij weten of je een goede houding hebt tijdens het hardlopen? Of advies op maat over welke hardloopschoenen voor jou het beste zijn? Het Expertisecentrum Voet & Beweging biedt hiervoor een dynamische loopanalyse aan om antwoord te geven op deze vragen.
- Onze experts kijken tijdens de loopanalyse naar totale bewegingen van jouw lichaam. Denk bijvoorbeeld aan rug- en nekklachten bij het hardlopen. Bij onze loopanalyse kijken we niet alleen naar je voeten en enkels, maar naar je hele loop- en bewegingspatroon.
- Waar sportzaken na een loopanalyse stoppen bij een schoen of inlegzool, gaan wij verder. Wij hebben een uitgebreid team van voet-, enkel- en beweegspecialisten in huis. Hiermee helpen wij je na de loopanalyse om blessurevrij te blijven.
Boek gemakkelijk en snel een loopanalyse via de onderstaande knop.