4.5/5

Zoek

Search
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next

Medisch pedicure

Een medisch pedicure is een pedicure die na het behalen van zijn branchediploma pedicure een specialistische opleiding op mbo-4-niveau heeft gevolgd. De term pedicure slaat zowel op behandeling van de voeten als op degene die deze behandeling beroepsmatig uitvoert.

De medisch pedicure in Nederland

In Nederland is er een groeiende interesse in de beroepsgroep medisch pedicure.
Een medisch pedicure verzorgt en behandelt aandoeningen aan de huid en nagels van voeten. Hij of zij kan alle zogenaamde risicovoeten behandelen, zoals diabetische, reumatische, oncologische, spastische, oudere en verwaarloosde voeten. Daarnaast beschikt de medisch pedicure over uitgebreide kennis op het gebied van specialistische technieken zoals nagelreparaties uitvoeren, nagelprotheses maken, antidruktechnieken en orthesiologie.
De behandelingen zijn gericht op preventie en vermindering van pijnklachten.

Medisch pedicure als onderdeel van een team

De zorg ontwikkelt zich naar een markt waarin zorgverleners steeds meer gaan samenwerken. In deze markt groeit de behoefte aan professioneel gespecialiseerde pedicures die werken volgens een afgesproken protocol. De medisch pedicure werkt nauw samen met huisarts, verpleegkundige, podotherapeut, fysiotherapeut en orthopedisch schoenmaker.

Branchevereniging voor pedicures

De landelijke brancheorganisatie voor pedicures, ProVoet, bevordert de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging en het beroep pedicure in Nederland. Pedicures die bij ProVoet zijn aangesloten, voeren het ProVoet-log.

Kwaliteitsregister voor pedicures

Gespecialiseerde en medisch pedicures kunnen zich registreren in het Kwaliteitsregister voor Pedicures (KRP). Dit register is opgezet om de kwaliteit te waarborgen. Een geregistreerde pedicure voldoet aan de volgende kwaliteitsnormen:

  • naleven van de door de branche vastgestelde normen betreffende hygiëne, arbo en milieu;
  • naleven van de door de branche ontwikkelde evidencebased richtlijnen ten aanzien van diabetes mellitus en reumatische aandoeningen;
  • behalen van accreditatiepunten door het volgen van bij- en nascholingen.

Op kwaliteitsregisterpedicures.nl is na te gaan of een pedicure geregistreerd staat in het Kwaliteitsregister, of deze pedicure een specialisatie heeft en of de pedicure de opleiding ‘medisch pedicure’ heeft voltooid.

 

Zie ook
Carien Lemein, medisch pedicure bij het Expertisecentrum Voet & Beweging

Externe links
Brancheorganisatie ProVoet

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle