“Dat Gecombineerde Leefstijlinterventie sinds begin 2019 wordt vergoed, is een mooi begin. Maar wil je écht inzetten op preventie, dan moet je niet beginnen bij mensen met een te hoge Body Mass Index en comorbiditeit, maar bij middelbare scholieren.” We zijn in gesprek met Maike Korte. Zij is leefstijlcoach/eigenaar van Mind-Sense-Go en een van de aanbieders van het CooL-programma.
Wie bij leefstijl alleen denkt aan voeding en beweging, heeft het mis. Onder leefstijl vallen ook thema’s als slaap, stress en ontspanning, roken, alcohol sociale contacten, werk, en zingeving. Dat je er met uitsluitend sporten en gezond eten niet bent, heeft Maike zelf aan den lijve ervaren. “Omdat ik op jonge leeftijd chronisch vermoeid was, ging ik op zoek naar manieren om me energieker te voelen. Sporten en anders eten bleken te helpen. Eenmaal volwassen en inmiddels moeder, partner, dochter, zus, vriendin, werknemer en collega, werd het een hele uitdaging om het gezond eten en sporten nog in te passen in mijn leven. Ik moest alle zeilen bijzetten. Het strakke schema dat ik bedacht om alle to-do’s te kunnen afvinken, werd na verloop van tijd een bron van stress en uiteindelijk een knellende dwangbuis die leidde tot een flinke burnout.”
Zelfzorg
De zoektocht die volgde, leerde Maike dat zelfzorg alles te maken heeft met het opbouwen van leefgewoontes die bij je passen. “Het gaat over de manier waarop jij je leven vormgeeft. Leefstijlaanpassingen moeten aansluiten bij wie jij bent en bij de omstandigheden waarin je leeft. Dat is ook uitgangspunt van leefstijlcoaching. Wil je meer bewegen maar is de sportschool niks voor jou? In de tuin werken is ook bewegen. Wil je gezonder eten, maar niet je hele eetpatroon omgooien? Zoek uit hoe je op een lekkere en makkelijke manier meer groente in je maaltijden kan stoppen. Hoe je wilt leven, blijft een zoektocht. Zelf heb ik momenteel wat extra aandacht voor mijn balans. Want ik heb de neiging om door te schieten. Met sporten, maar ook met werk. Maar ook wat leuk is, kan teveel worden.”
“Mijn grote wens: al in het voortgezet onderwijs aandacht besteden aan zelfzorg”
Eigen keuzes & je leefomgeving
Zelfzorg en gezondheid. Goed voor jezelf zorgen, gezonde keuzes maken. Het klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. “Mensen die gezond willen eten wordt het bijvoorbeeld niet eenvoudig gemaakt. Denk alleen maar aan al die producten met een vinkje erop in de schappen van de supermarkt. Die producten zitten vaak vol suiker en zout en zijn dus helemaal niet zo’n goede keuze.” Een ander voorbeeld: stress en burnout bij studenten zijn momenteel volop in het nieuws. Hoe leer je op een gezonde manier omgaan met prestatiedruk? Want die is in onze samenleving groot. We leggen de lat heel hoog in ons streven naar welvaart. We welvaarten onszelf kapot. Ik denk dat we ons als maatschappij meer moeten gaan richten op welzijn in plaats van welvaart. Een heel ander streven.”
CooL
Als leefstijlcoach ondersteunt Maike mensen die verlangen naar meer balans, minder stress, meer energie. Naast het werk in haar eigen praktijk, waarin ze zich in het bijzonder richt op hoogsensitieve mensen (HSP) en mensen met ADD, zet ze samen met collega Hadassa Rotteveel het CooL-programma in Overijssel op de kaart. “CooL is een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) programma voor mensen met overgewicht. Dit programma, dat zich richt op duurzame gedragsverandering op het gebied van voeding en beweging, slaap, stress en ontspanning, valt sinds januari 2019 onder het basispakket. Deelname aan CooL is daardoor onder bepaalde voorwaarden vrijwel gratis.”
Preventie
Kun je het CooL-programma een preventieprogramma noemen? “Niet echt. Je mag alleen meedoen aan een GLI-programma als je een BMI van 30 of meer hebt, of een BMI vanaf 25 met comorbiditeit. Door de eetgewoonten en het voedingspatroon te verbeteren, hoop je gezondheidsrisico’s, werkverzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen en de kwaliteit van leven bij mensen met obesitas te verbeteren.
Mijn grote wens is dat we al veel eerder beginnen. Dat we al in het voortgezet onderwijs structureel aandacht besteden aan zelfzorg. Wat is gezonde voeding? Hoe beweeg je genoeg, op een manier die bij jou past? Hoe ga je om met stress en prestatiedruk? Dit soort dingen worden nu niet aangeleerd. Ik pleit ervoor mensen al jong bewust te maken van de keuzes die ze hebben, en hen te laten zien hoe lichaam en geest samenhangen.”
Maike Korte geeft op 4 februari 2019 de gratis workshop ‘Verbeter je leefstijl’.
Locatie: Expertisecentrum Voet en Beweging.