Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen die hardloopt een hardloop app. Heb jij jezelf voorgenomen te beginnen met hardlopen, of loop je al regelmatig hard? In dit blogartikel vind je informatie die je kan helpen bij het kiezen van een hardloop app.
Wat is een hardloop app
Het woord ‘app’ komt van ‘applicatie’. Een applicatie is een softwareprogramma dat je op je smartphone of tablet kunt installeren en waarmee je de gebruiksmogelijkheden ervan uitbreidt. In de appstore – een soort webwinkel voor apps – kun je de apps van jouw keuze zoeken en downloaden. Sommige zijn gratis, andere niet. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een app voor. Zo heb je apps voor reizen, muziek, spelletjes, nieuws, beveiliging en tijd. Voor wie wil hardlopen zijn er verschillende hardloopapps.
Wat doet een hardloop app voor je?
Een hardloopapp verzamelt loopdata: hoe vaak heb je gelopen, wat was je snelheid, duur, afstand, gemiddelde tijd per kilometer? Als je wilt kun je deze gegevens vervolgens delen via sociale media.
Naast deze basisfunctie van een hardloop app zijn er ook loopapps die:
- je een trainingsschema, digitale coach en muziek tijdens het lopen bieden;
- lopen leuker maken, zoals apps waarmee je van tevoren een route kunt uitstippelen, de routes van vrienden kunt bekijken en tips kunt krijgen voor routes bij jou in de buurt, of de app StreetQuest, die van hardlopen een spel maakt.
Wel of niet een hardloop app gebruiken?
Hardloopapps kunnen reuze handig en motiverend zijn, en veel mensen vinden het leuk om via sociale media met anderen loopdata uit te wisselen. Word je er erg prestatiegericht door? Dat hangt ervan af hoe jij je app wilt gebruiken. Het grootste nadeel van een hardloop app is: hij kent zijn gebruiker niet. Wil je verstandig hardlopen, dan kun je je loopapp het beste combineren met een hardloophorloge met hartslagmeter. Een hardloophorloge meet veel nauwkeuriger en stelt je in staat te lopen met een schema dat helemaal bij jou past. Voor een advies op maat en voorkomen van blessures kun je ook terecht bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Welke hardloop apps zijn er
Welke apps je kunt downloaden, hangt af van het besturingssysteem van je smartphone. Sommige apps zijn alleen geschikt voor iPhone, andere juist voor Android toestellen. De meest gebruikte apps zijn Runkeeper, Runtastic, Strava en Endomondo. Elke app heeft zijn voors en tegens, dus verdiep je eerst in de mogelijkheden voordat je er een downloadt. Met sommige apps kun je vooral makkelijk een aantal basis-trainingsschema’s maken en volgen. Die zijn met name geschikt voor beginners. Andere apps bieden uitdaging voor meer ervaren lopers.
Handig om te weten: horloges van sportmerken als Garmin, Nike en TomTom kunnen tegenwoordig vaak communiceren met een app als Runkeeper. Daardoor kun je meer en nauwkeuriger data verzamelen dan alleen een app je kan bieden. Bovendien kun je in het horloge een loopschema zetten dat perfect op jou is afgestemd.
Hieronder vind je een overzichtje van de hardloopapps die momenteel populair zijn onder hardlopers:
- Runkeeper
- Runtastic
- Strava
- Endomondo
- Nike+ Running
- 5K Runner
- Adidas miCoach
- Looptijden.nl
- RunGo
- Spotify Running
- Garmin Connect
- Hardlopen met Evy
- My Asics
- Map my Run
- iSmoothRun
- Zombies, Run!
- Google Fit
Wat kost een hardloop app?
De meeste hardloopapps zijn gratis of bijna gratis. Daar zitten de kosten dus niet. Van sommige apps kun je alleen alle functionaliteiten gebruiken als je de premiumversie koopt. Daar betaal je wel een redelijk bedrag voor. Verder heb je natuurlijk een smartphone nodig om de app van jouw keuze te kunnen installeren.
Wat heb je ervoor nodig?
Om een hardloop app te kunnen gebruiken heb je een smartphone nodig met het besturingssysteem dat geschikt is voor de app van jouw keuze, én met gps (Global Positioning System). Voor gps heb je geen internetverbinding nodig. Om te voorkomen dat je smartphone tijdens een flinke regenbui ‘verdrinkt’, is een sportarmband aan te raden.
Conclusie
Begin je net met hardlopen, dan is een (gratis) hardloop app prima. Voor wie serieuzer hardloopt, is een hardloophorloge met hartslagmeter aan te raden, al dan niet gecombineerd met een app. Wil je informatie over je prestaties delen via sociale media, dan kun je niet zonder app.
Heb je pijnklachten tijdens of na het hardlopen, of heb je vragen over bijvoorbeeld schoenen, voeding of looptechniek? Maak een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze expertpartner Eddie Sevink. Eddie is sportrustencoach, looptrainer, eigenaar van Run2day Zwolle en het Centrum voor Inspanning en Beweging, en gepassioneerd hardloper.