We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Likdoorns: 3 tips

Heb je een pijnlijk eeltbultje op je voet met een donkere ‘pit’ erin? Waarschijnlijk is dat een likdoorn. Wat nu? Hoe kom je van die likdoorn af en hoe kun je voorkomen dat je likdoorns krijgt?

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn heeft niets met likken te maken. Het woord likdoorn is een samenstelling van ‘lijk’ in de betekenis van lichaam en ‘doorn’ duidt op iets pijnlijks. Een likdoorn, ook wel eksteroog of clavus genoemd, is dus een pijnlijke plek in het lichaam. Likdoorns zien eruit als glazig gele, bruine of witachtige eeltplekjes met een kleine donkere verkleuring in het midden. Ze komen vooral op de voeten voor, meestal onder de voet, op een teen of tussen de tenen. Wratjes en likdoorns kunnen op elkaar lijken.

Oorzaken van likdoorns

Een gezonde voet heeft een dun eeltlaagje. Dat laagje beschermt de voet. Bij te veel wrijving of druk kan de eeltlaag dikker worden. Staat er druk op het eelt naar binnen en kan het eelt niet weg, dan wordt het eelt in de huid geduwd en vormt zich een kegelvormig plekje met een kern van dode huidresten. De likdoorn duwt op de structuren eromheen en dat doet pijn. Likdoorns ontstaan dus niet van binnenuit, maar door druk van buitenaf. Likdoorns komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarbij speelt mee dat vrouwen vaker te smalle of te kleine schoenen dragen. De meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van likdoorns zijn (behalve verkeerde schoenen): een verkeerde stand van de voet, onvoldoende verzorging van de voet en ouderdom. Dit laatste zorgt voor een dunnere vetlaag in de voet waardoor de druk op de huid toeneemt. Ook erfelijke factoren spelen mee.

Drie tips tegen likdoorns

Je kunt likdoorns in de meeste gevallen voorkomen met een goede voetverzorging en goed schoeisel.

Tip 1: Verzorg je voeten dagelijks

Houd de huid van je voeten soepel door ze dagelijks in te smeren met een voedende crème.

Tip 2: Draag goede schoenen

Goed zittende schoenen kunnen heel wat pijnklachten voorkomen. Heb je te maken met een afwijkende stand van je tenen of voet, maak dan een afspraak bij het Expertisecentrum Voet en Beweging. Een op maat gemaakte orthese of steunzool voorkomt pijnklachten en het ontstaan van telkens weer nieuwe likdoorns.

Tip 3: Check je voeten

Check je voeten bij de dagelijkse verzorging en bekijk daarbij ook de voetzool, eventueel met hulp van een spiegeltje. Heb je diabetes, dan zijn regelmatige preventieve checks extra belangrijk. Diabetici hebben namelijk een grotere kans op het ontstaan van wondjes onder het eelt, doordat het gevoel in de voeten langzaam minder wordt en de pijnbeleving verandert. Heb je eenmaal een likdoorn, dan moet die worden verwijderd. Dat kan een (medisch) pedicure voor je doen.

Vragen over likdoorns?

Kom je maar niet van je likdoorns af? Wij adviseren je graag, bijvoorbeeld over de juiste schoenen.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle