4.5/5

Zoek

Search
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Gratis hardloopspreekuur
Gratis hardloopspreekuur
Previous
Next
koude voeten oorzaken en tips

Koude voeten: Oorzaken en Tips

KOUDE VOETEN: Een Kwestie van Doorbloeding

Het is een veelvoorkomend probleem: koude voeten. Zelfs in de zomer kan het voelen alsof je op ijsblokken loopt. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je voeten waardoor ze zo koud aanvoelen? Het koude gevoel is voornamelijk een beschermingsmechanisme van het lichaam. Bij lage temperaturen daalt ook je lichaamstemperatuur. Om warmteverlies te voorkomen, vermindert je lichaam de doorbloeding. De bloedvaten in je huid vernauwen, waardoor er minder bloed naar het oppervlak van je lichaam (je huid) stroomt. Dit resulteert in koude voeten.

Bekijk ook: 

Oorzaken van Koude Voeten

Koude voeten ontstaan dus door een verminderde doorbloeding. Naast afkoeling door lage temperaturen, kunnen ook bepaalde aandoeningen de oorzaak zijn. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van verminderde doorbloeding die leiden tot koude voeten:

  1. Een zittende levensstijl
  2. Roken
  3. Hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk, vernauwde bloedvaten en aderverkalking)
  4. Wintertenen (Perniones)
  5. Syndroom van Raynaud: een aandoening waarbij vaatkrampen optreden in de kleine slagaders, waardoor de bloedtoevoer naar lichaamsdelen zoals vingers en tenen afneemt. Dit veroorzaakt pijnlijke, koude vingers die van kleur veranderen.
  6. Acrocyanose: een aandoening waarbij de huid blauwrood wordt bij lichte afkoeling en koud en klam aanvoelt.
  7. Problemen met de gevoelszenuwen in de voeten door diabetes, zenuwbeschadiging, reuma, een hernia, infecties of vitaminetekorten.
  8. Hormonale veranderingen: hormonen spelen een belangrijke rol bij de bloedsomloop. Veranderingen in hormoonspiegels kunnen dus invloed hebben op de doorbloeding van de voeten, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, ovulatie, menstruatie, bij gebruik van anticonceptiepillen, zwangerschap en de menopauze.
  9. Traag werkende schildklier: als de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert, kunnen je handen en voeten koud aanvoelen. Soms daalt ook je algehele lichaamstemperatuur en kunnen er andere klachten optreden.
  10. Slagaderverkalking: bij slagaderverkalking (atherosclerose) kan de bloeddoorstroming in de benen verminderen. Dit resulteert niet alleen in koude voeten, maar ook in pijn in de benen tijdens het lopen.
  11. Medicijnen: bètablokkers voorkomen dat bloedvaten ontspannen. Het verminderde bloedcirculatie-effect hiervan merk je vooral aan je handen en voeten.

 

Wat kan ik zelf doen tegen koude voeten?

Aangezien er geen eenduidige oorzaak is voor koude voeten, is er ook geen standaardoplossing. Er zijn echter enkele dingen die je kunt proberen:

  1. Meer bewegen en regelmatig lopen.
  2. Warme kleding dragen. Kies voor loszittende kleding en bedenk dat meerdere lagen beter isoleren dan één dik kledingstuk.
  3. Draag sokken gemaakt van een combinatie van wol en katoen.
  4. Draag goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet en een dikke, isolerende zool.

 

Wanneer Moet Ik Met Mijn Koude Voeten naar de Huisarts?

Als je last blijft houden van koude voeten, neem dan contact op met je huisarts of het Expertisecentrum Voet & Beweging. Ons multidisciplinaire team kijkt naar de oorzaak van je klachten. Vaak kunnen we je met schoenadvies en andere aanbevelingen van je klachten afhelpen. 

Neem contact op.

HET EXPERTISECENTRUM VOET & BEWEGING

Hier vind je alles op het gebied van soepel en gezond bewegen. Je kunt bij ons terecht met een gerichte voet- of bewegingsklacht, voor een algehele check up van je loop- en bewegingspatroon, preventie en het verbeteren van je sportprestaties.

Je krijgt een expertteam om je heen dat intensief samenwerkt aan een snelle en doeltreffende oplossing. In dit team zitten onder meer register-podologen en podotherapeuten, fysiotherapeuten, medische pedicures, diëtistes, orthese- en hulpmiddelenspecialisten, gezondheidstrainers en runningtherapeuten, aangevuld met medisch specialisten op gebied van bewegen en sport.

Loopanalyse

Wil jij effectiever bewegen en beter presteren? Of wil je weten hoe je blessures kunt voorkomen? Maak dan een afspraak voor een uitgebreide loopanalyse.

Lees meer

Alle voet- en enkelzorg onder 1 dak

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle