ZWEETVOETEN

(HYPERHIDROSIS PLANTARES)

Met zweetvoeten bedoelen we in de volksmond meestal voeten die stinken. Maar het kan ook gaan om voeten die abnormaal veel zweten.

Je ervaart klachten zoals:

  • Een onaangename geur
  • De voeten voelen constant vochtig aan
  • De huid wordt verweekt en rimpelig
  • De voeten voelen de hele dag koud aan, vooral in de winter

De medische term voor voeten met een overmatige zweetproductie is hyperhidrosis plantares.

Uitleg

Overmatig zweten

Zweten heeft een belangrijke functie: het reguleert je lichaamswarmte. Je zweet als de vochtklieren in je huid vocht afscheiden. Ook voeten hebben zweetklieren. Sommige mensen hebben last van overmatig zweten. Dat kan erfelijk zijn.

Stinkende voeten

Voeten hebben een dikke hoornlaag (eelt). Deze hoornlaag bestaat uit afschilferende afgestorven cellen. Een groot deel van de dag zitten de voeten opgesloten in lucht- en waterdichte schoenen, met warme sokken eromheen. Er ontstaat in de schoenen een temperatuur tussen de 30 en 40 graden Celsius. De afgestorven cellen van de hoornlaag vormen vooral in combinatie met een vochtige warme omgeving een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Het zijn deze bacteriën, die de onaangename geur veroorzaken.

Mensen met een overmatige zweetproductie aan de voeten (hyperhidrosis plantares) hebben een grotere kans op stinkende voeten, omdat hun voeten steeds vochtig zijn.

Oorzaken

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor het overmatig zweten. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. In sommige gevallen is een aanwijsbare onderliggende oorzaak, zoals schildklier- of stofwisselingsziekte. 

Onderzoek

Een dermatoloog kan vaststellen of er sprake is van hyperhidrose. Vaak is daarbij aanvullend specialistisch onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen.

Behandeling

Heb je last van zweetvoeten? Dit kun je eraan doen:

  • Goed en vaak voeten wassen. Voeg eventueel zeezout of een bacteriedodend middel aan het water toe.
  • Voeten goed afdrogen na het wassen.
  • Goed ventilerende, droge schoenen dragen.