Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven.
De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:
- Branderigheid, tintelingen of een doof gevoel;
- Een gemeen stekende pijn;
- De klachten worden vaak erger in de loop van de dag. Sommige mensen worden ’s nachts wakker omdat de klachten dan verergeren.
De medische term voor een zenuwbeknelling in de achtervoet is het tarsaal tunnel syndroom.
Uitleg
Aan de binnenkant van de enkel bevindt zich een groeve waar een zenuw doorheen loopt: de nervus tibialis. Over deze groeve loopt een bindweefselband. Onder deze bindweefselband lopen behalve de zenuw ook een bloedvat en drie pezen van onderbeenspieren die aan de voet vastzitten. De groeve heet de tarsale tunnel.
Bij het tarsaal tunnel syndroom raakt de zenuw bekneld doordat een van deze structuren verdikt is. Welke klachten je hierdoor krijgt, hangt er vooral vanaf op welke plek de beknelling precies zit.
Oorzaken
- Hardlopen met ongeschikte schoenen (vooral als je voet en enkel meer dan gemiddeld naar binnen kantelt). Als het tarsaal tunnel syndroom hierdoor is ontstaan, spreekt men wel van een joggersvoet;
- Irritatie en verdikking van de pezen van de onderbeenspieren door overbelasting;
- Standafwijking van de voet of enkel;
- Enkelblessure, zoals een verzwikking, enkelbreuk, doorgezakt voetgewelf of artrose.
Onderzoek
Als je een zenuwbeknelling in de achtervoet hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je last van een zenuwbeknelling in de achtervoet? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
- Correctie van de stand van de voet met een steunzool, aangepaste schoen of brace;
- Corticosteroïdeninjectie;
Verloop
Bij behandeling kun je uiteindelijk klachtenvrij zijn. Het kan wel lang duren voor de zenuw hersteld is van de druk die erop heeft gestaan.