Zenuwbeklemming in de voet

(compressieneuropathie)

Een zenuwbeklemming in de voet, enkel of onderbeen komt geregeld voor en geeft veel klachten.

 In milde vorm ervaar je alleen voorbijgaande klachten zoals een slapende voet wanneer je op je hurken zit of met de benen over elkaar zit. Maar de zenuwbeklemming kan ook leiden tot klachten als:

  • Gevoelsstoornissen, bijvoorbeeld een slapende voet, een doof gevoel in je voet of enkel, een gevoel alsof je op kussens loopt, overgevoeligheid, tintelingen, pijn bij koude of warmte en onaangename kriebelingen. De plaats van het zenuwletsel kan gevoelig zijn bij druk en geeft uitstralende klachten naar de rest van onderbeen, enkel en voet;
  • De pijn wordt vaak omschreven als brandend, scherp of ‘elektrisch’ en is continu aanwezig, ook al wisselt de intensiteit;
  • Soms zelfs motorische klachten, zoals vermindering van spierkracht en of /spiermassa;
  • Combinaties van gevoel- en beweegstoornissen kunnen leiden tot onzeker lopen en sneller struikelen.

De medische term voor een zenuwbeklemming is compressieneuropathie. Andere veel gebruikte termen zijn drukneuropathie en beklemmingsneuropathie. Als een zenuw bekneld raakt door normaal aanwezige weefsels en structuren in de voet of enkel, spreekt men van een entrapment neuropathie.

Oorzaken

In je onderbeen, enkel en voet lopen allerlei zenuwen. Een zenuw kan beklemd raken.

Beklemming van een zenuw kan ontstaan:

  • Door druk van buitenaf, zoals gebeurt wanneer je vaak gehurkt of met je knieën over elkaar zit of te veel op de buitenzijde van je voeten loopt. Maar ook wanneer je na een breuk gips om je voet en onderbeen draagt of te krap schoeisel draagt. Verder kan ook vocht in onderbeen, voet of enkel de druk op de zenuw verhogen. De kans dat een zenuw beklemd raakt door druk van buitenaf is het grootst op plekken waar de zenuw minder goed beschermd ligt, omdat er weinig omringend weefsel is. Dat is bijvoorbeeld het geval met zenuwen die dicht aan het huidoppervlak liggen;
  • Op plekken waar de zenuw een smalle doorgang moet passeren. In zo’n smalle doorgang kan extra druk op de zenuw ontstaan. Bijvoorbeeld door artrose of een peesontsteking, of door te veel activiteit van een gewricht of pees. Aanhoudende druk kan leiden tot een ontsteking en chronische schade van de zenuw.

Veelvoorkomende zenuwbeklemmingen zijn:

  • De Mortonse neuralgie, een beknelde en verdikte zenuw in de voorvoet;
  • Het tarsaal tunnel syndroom, waarbij de nervus tibialis (een zenuw aan de binnenkant van de enkel) beklemd zit;
  • Beklemming van de zenuw die achter het kopje van het kuitbeen net onder de knie loopt (de nervus peroneus communis).

Onderzoek

Heb je klachten hebt door een zenuwbeklemming in onderbeen, enkel of voet? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Van je klachten kunnen onze adviseurs afleiden waar het beklemmingsprobleem precies zit.

Behandeling

Heb je last van een zenuwbeklemming in je voet, enkel of onderbeen? Als de oorzaak ligt in druk van buitenaf op de zenuw, is het vaak voldoende om te weten wat je er zelf aan kan doen om die druk te verminderen. Bijvoorbeeld door niet met je benen over elkaar te gaan zitten. Zit de ‘boosdoener’ vanbinnen, dan hangt de behandeling af van de precieze oorzaak. Van de plaats van de klachten kan de adviseur afleiden waar het probleem van de beknelling zich kan bevinden. Na het onderzoek kan de adviseur je informeren over de behandelmogelijkheden.

Verloop

Vaak zijn de klachten als gevolg van een zenuwbeklemming van voorbijgaande aard. Maar houdt een beklemming lang aan, dan kunnen langdurige klachten ontstaan.

April 2020