Wintertenen

Perniones

Krijg je bij blootstelling aan kou pijnlijke rode tot blauwe verdikkingen op de tenen, die vaak erg jeuken, branderig aanvoelen of tintelen? Dan heb je last van wintertenen of wintervoeten. 

Je ervaart klachten zoals:

  • Plotseling ontstane rode tot blauwrode zwellingen, die gloeiend of branderig aanvoelen en erg kunnen jeuken;
  • Soms zelfs blaartjes en oppervlakkige wondjes.

Vrouwen hebben vaker last van wintertenen dan mannen. Wintertenen komen vooral voor in het voorjaar en de herfst en vooral mensen die veel in de koude buitenlucht of in koude ruimtes werken kunnen er last van hebben. 

De medische term is perniones.

Uitleg

Normaal vernauwen de kleine bloedvaten in de huid zich automatisch bij blootstelling aan kou. Dat gebeurt om te voorkomen dat het bloed zijn warmte verliest aan de omgeving. De vernauwing van de kleine bloedvaten bij kou zorgt er dus voor dat de belangrijke organen centraal in het lichaam goed op temperatuur blijven. Als de huid zo sterk afkoelt dat er beschadiging van de huid dreigt, worden de vaatjes weer opengezet. De huid wordt dan weer warm en geeft zelfs een gloeiend gevoel.

Bij wintertenen werkt dit systeem niet goed. Als reactie op kou vernauwen niet de kleinste huidvaatjes, maar juist de grotere vaatjes die dieper in de huid gelegen zijn. Om het tekort aan bloed in de huid te compenseren gaan de kleine vaatjes nu juist maximaal open staan. Het gevolg daarvan is rode, gloeiende, vaak jeukende of branderige plekken op de plekken die aan kou zijn blootgesteld.

Niet alleen in de tenen komt deze abnormale reactie van de kleine bloedvaten bij kou voor. Ook op de buitenkant van je handen, vingers en voeten, de voetzolen, onderbenen, zijkanten van de heup, neuspunt en oorschelpen kunnen pijnlijke plekken ontstaan.

Oorzaken

Wintertenen ontstaan door een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid op kou. De oorzaak van deze verkeerde reactie van de bloedvaten op kou is niet bekend. Erfelijke aanleg speelt vaak een rol. 

Onderzoek

Als je last hebt van wintertenen, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

In ons centrum heb je een gesprek met een voetspecialist. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.

De voetspecialist bekijkt je voeten en schoenen en gaat na of er elders op het lichaam huidafwijkingen zijn. Vaak kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van wintertenen? Behandeling is moeizaam. Het beste is om temperatuurwisselingen en blootstelling aan kou zoveel mogelijk te voorkomen.

Leefregels

  • Houd je lichaam en ook je voeten warm en voorkom grote temperatuurwisselingen.
  • Niet krabben. De wondjes die daardoor ontstaan, kunnen door de verstoorde doorbloeding gemakkelijk ontsteken.

Contact

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.