Heb je voetklachten én fibromyalgie? Vertel het aan je behandelaar, zodat die er rekening mee kan houden bij het kiezen van de juiste behandeling.
Mensen met fibromyalgie kunnen de volgende klachten ervaren:
- Voortdurende pijn, zonder dat de oorzaak duidelijk is;
- (Ochtend)stijfheid;
- (Soms extreme) vermoeidheid;
- Slaapstoornissen;
De klachten kunnen erg wisselen.
Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsels en spieren’. Het is een chronisch pijnsyndroom. Door de combinatie van (bovenstaande) verschijnselen kun je er in het dagelijks leven veel last van hebben.
Een ander woord voor fibromyalgie is ‘reuma van de weke delen’ of ‘weke-delenreuma’.
Uitleg
Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende aandoeningen. Er bestaan drie groepen reuma: ontstekingsreuma, artrose en weke-delenreuma.
- Bij ontstekingsreuma worden de gewrichten aangetast door ontstekingen.
- Bij artrose (gewrichtsslijtage) raakt het kraakbeen in de gewrichten beschadigd.
- Bij weke-delenreuma zit het probleem in de pezen, spieren, kapsels en banden om de gewrichten. Het Reumafonds heeft fibromyalgie ingedeeld bij de weke-delenreuma.
Oorzaken
Bij fibromyalgie zijn er pijn- en andere klachten, maar worden geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel gevonden.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. Het is nog niet duidelijk waardoor fibromyalgie precies ontstaat.
Onderzoek
Heb je voet- of enkelklachten? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je voetklachten en fibromyalgie? Meld aan je behandelaar dat je fibromyalgie hebt. Die kan er dan bij de behandeling, adviezen en oefeningen rekening mee houden.
Verloop
Fibromyalgie is niet te genezen. Door een gezamenlijke behandeling van meerdere disciplines zijn de klachten wel vaak te verminderen. Fibromyalgie leidt niet tot gewrichtsbeschadiging, zoals bij ontstekingsreuma wel het geval is.
Leefregels
Blijf gedoseerd in beweging, blijf actief.