4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Weke delenreuma

Heb je voetklachten én fibromyalgie? Vertel het aan je behandelaar, zodat die er rekening mee kan houden bij het kiezen van de juiste behandeling. Mensen met fibromyalgie kunnen de volgende klachten ervaren:
  • Voortdurende pijn, zonder dat de oorzaak duidelijk is;
  • (Ochtend)stijfheid;
  • (Soms extreme) vermoeidheid;
  • Slaapstoornissen;
De klachten kunnen erg wisselen. Fibromyalgie betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsels en spieren’. Het is een chronisch pijnsyndroom. Door de combinatie van (bovenstaande) verschijnselen kun je er in het dagelijks leven veel last van hebben. Een ander woord voor fibromyalgie is ‘reuma van de weke delen’ of ‘weke-delenreuma’.

Uitleg

Reuma is een verzamelnaam voor veel verschillende aandoeningen. Er bestaan drie groepen reuma: ontstekingsreuma, artrose en weke-delenreuma.
  • Bij ontstekingsreuma worden de gewrichten aangetast door ontstekingen.
  • Bij artrose (gewrichtsslijtage) raakt het kraakbeen in de gewrichten beschadigd.
  • Bij weke-delenreuma zit het probleem in de pezen, spieren, kapsels en banden om de gewrichten. Het Reumafonds heeft fibromyalgie ingedeeld bij de weke-delenreuma.

Oorzaken

Bij fibromyalgie zijn er pijn- en andere klachten, maar worden geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel gevonden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. Het is nog niet duidelijk waardoor fibromyalgie precies ontstaat.

Onderzoek

Heb je voet- of enkelklachten? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je voetklachten en fibromyalgie? Meld aan je behandelaar dat je fibromyalgie hebt. Die kan er dan bij de behandeling, adviezen en oefeningen rekening mee houden.

Verloop

Fibromyalgie is niet te genezen. Door een gezamenlijke behandeling van meerdere disciplines zijn de klachten wel vaak te verminderen. Fibromyalgie leidt niet tot gewrichtsbeschadiging, zoals bij ontstekingsreuma wel het geval is.

Leefregels

Blijf gedoseerd in beweging, blijf actief.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle