4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Voetklachten door gewrichtsslijtage

Bij gewrichtsslijtage (artrose) gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. In je voet kan deze slijtage verschillende klachten geven. Bij artrose in de voet staan pijn en stijfheid op de voorgrond. Je ervaart klachten zoals:
  • Pijn, vooral als je begint met bewegen of als je langdurig intensief beweegt. Later kun je ook in rust pijn voelen;
  • Geleidelijk toenemende stijfheid. De stijfheid vermindert als je beweegt;
  • Veranderd looppatroon;
  • Extra eeltvorming en likdoorns.
Gewrichtsslijtage komt veel voor. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar de kans neemt wel toe als je ouder wordt. De medische term voor gewrichtsslijtage is artrose.

Uitleg

In een gewricht komen twee botuiteinden samen. Beide botuiteinden zijn bekleed met een beschermende laag glad kraakbeen. Dankzij dit stootlaagje van zacht kraakbeen kunnen de botten soepel langs elkaar heen bewegen. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen geleidelijk dunner en minder veerkrachtig. Op sommige plekken kan het zelfs helemaal verdwijnen, waardoor aangrenzende botten tegen elkaar aan schuren. De meest slijtagegevoelige voetgewrichten zitten in de grote teen en in de gewrichten van achtervoet en enkel. Als je artrose hebt, kunnen botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan aan de randen van de gewrichtsvlakken. Dat komt omdat het lichaam de gevolgen van de artrose probeert tegen te gaan door het botoppervlak te vergroten. Helaas veroorzaken de uitsteeksels extra problemen, zoals pijn, gevoelsstoornissen, krachtsverlies en een beperkte beweeglijkheid van het gewricht. Artrose is niet hetzelfde als chronische ontstekingsreuma (reumatoïde artritis). Chronische ontstekingsreuma is ook een aandoening van de gewrichten. Alleen is er dan sprake van gewrichtsontstekingen in plaats van kraakbeenachteruitgang.

Oorzaken

Artrose ontstaat meestal door slijtage bij het ouder worden. Maar ook overbelasting of herhaaldelijke blessures door sport of werk kunnen een rol spelen. 

Onderzoek

Heb je voetklachten door artrose? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Meestal is artrose niet ernstig en is er geen behandeling nodig. Als je zo af en toe pijnlijke stijve gewrichten hebt is dit niet iets om je zorgen over te maken. Heb je last van voetklachten door gewrichtsslijtage? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
  • Schoenadvies;
  • Schoenaanpassingen of op maat gemaakte schoenen;
  • Steunzolen;
  • Oefentherapie;
  • (Loop)hulpmiddelen;
  • Injecties; 

Verloop

Artrose is niet te genezen, maar met behandeling kun je de aanwezige klachten wel verminderen.

Leefregels

  • Zorg dat je in beweging blijft en in conditie blijft. Zoek daarbij naar evenwicht tussen bewegen en rust.
  • Draag gemakkelijke, niet knellende schoenen die voldoende steun geven. Kies voor brede schoenen met een buigzame rubberzool die meehelpt bij afwikkeling van de voet. Kies schoenen met een stevig hielstuk, zonder stiknaden op de wreef en met een hak van maximaal drie centimeter;
  • Let op je gewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer de gewrichten worden belast.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle