Voetklachten door gewrichtsslijtage

Artrose

Bij gewrichtsslijtage (artrose) gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. In je voet kan deze slijtage verschillende klachten geven.

Bij artrose in de voet staan pijn en stijfheid op de voorgrond. Je ervaart klachten zoals:

 • Pijn, vooral als je begint met bewegen of als je langdurig intensief beweegt. Later kun je ook in rust pijn voelen;
 • Geleidelijk toenemende stijfheid. De stijfheid vermindert als je beweegt;
 • Veranderd looppatroon;
 • Extra eeltvorming en likdoorns.

Gewrichtsslijtage komt veel voor. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar de kans neemt wel toe als je ouder wordt.

De medische term voor gewrichtsslijtage is artrose.

Uitleg

In een gewricht komen twee botuiteinden samen. Beide botuiteinden zijn bekleed met een beschermende laag glad kraakbeen. Dankzij dit stootlaagje van zacht kraakbeen kunnen de botten soepel langs elkaar heen bewegen.

Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen geleidelijk dunner en minder veerkrachtig. Op sommige plekken kan het zelfs helemaal verdwijnen, waardoor aangrenzende botten tegen elkaar aan schuren. De meest slijtagegevoelige voetgewrichten zitten in de grote teen en in de gewrichten van achtervoet en enkel. Als je artrose hebt, kunnen botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan aan de randen van de gewrichtsvlakken. Dat komt omdat het lichaam de gevolgen van de artrose probeert tegen te gaan door het botoppervlak te vergroten. Helaas veroorzaken de uitsteeksels extra problemen, zoals pijn, gevoelsstoornissen, krachtsverlies en een beperkte beweeglijkheid van het gewricht.

Artrose is niet hetzelfde als chronische ontstekingsreuma (reumatoïde artritis). Chronische ontstekingsreuma is ook een aandoening van de gewrichten. Alleen is er dan sprake van gewrichtsontstekingen in plaats van kraakbeenachteruitgang.

Oorzaken

Artrose ontstaat meestal door slijtage bij het ouder worden. Maar ook overbelasting of herhaaldelijke blessures door sport of werk kunnen een rol spelen. 

Onderzoek

Heb je voetklachten door artrose? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.

Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Meestal is artrose niet ernstig en is er geen behandeling nodig. Als je zo af en toe pijnlijke stijve gewrichten hebt is dit niet iets om je zorgen over te maken.

Heb je last van voetklachten door gewrichtsslijtage? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

 • Schoenadvies;
 • Schoenaanpassingen of op maat gemaakte schoenen;
 • Steunzolen;
 • Oefentherapie;
 • (Loop)hulpmiddelen;
 • Injecties; 

Verloop

Artrose is niet te genezen, maar met behandeling kun je de aanwezige klachten wel verminderen.

Leefregels

 • Zorg dat je in beweging blijft en in conditie blijft. Zoek daarbij naar evenwicht tussen bewegen en rust.
 • Draag gemakkelijke, niet knellende schoenen die voldoende steun geven. Kies voor brede schoenen met een buigzame rubberzool die meehelpt bij afwikkeling van de voet. Kies schoenen met een stevig hielstuk, zonder stiknaden op de wreef en met een hak van maximaal drie centimeter;
 • Let op je gewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer de gewrichten worden belast.

Contact

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.