VOETKLACHTEN DOOR CHRONISCHE ONTSTEKINGSREUMA

(REUMATOIDE ARTRITIS)

Bij chronische ontstekingsreuma (reumatoïde artritis) heb je last van gewrichtsontstekingen.

Je ervaart klachten zoals:

 • Pijn, zwelling, warmte en roodheid;
 • Stijf en pijnlijk gewricht na een periode van rust;
 • Verminderde beweeglijkheid van het gewricht;
 • Vergroeiing van de aangedane gewrichten;
 • Vermoeidheid;
 • Een grillig verloop: perioden met veel klachten worden afgewisseld met perioden met veel minder klachten.

Chronische ontstekingsreuma komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

De medische term voor chronische ontstekingsreuma is reumatoïde artritis (RA). Bij kinderen jonger dan 16 jaar spreekt men van juveniele artritis.

Uitleg

In een gewricht komen twee botuiteinden samen. Beide botuiteinden zijn bekleed met een beschermende laag glad kraakbeen. Dankzij dit stootlaagje van zacht kraakbeen kunnen de botten soepel langs elkaar heen bewegen.

Er bestaan verschillende vormen van ontstekingsreuma, zoals jicht en reumatoïde artritis. Kenmerkend voor al deze vormen zijn de ontstekingen (ontstekingsreacties) van het slijmvlies in de gewrichten. Die ontstekingen veroorzaken pijn, zwelling en stijfheid. In de loop van de tijd kunnen ze zelfs tot vergroeiingen leiden. Een reumavoet of reumatische voet komt veel voor.

Reumatoïde artritis is niet hetzelfde als artrose. Het zijn allebei aandoeningen van de gewrichten. Maar bij artrose is er sprake van kraakbeenachteruitgang (gewrichtsslijtage), terwijl er bij reumatoïde artritis sprake is van gewrichtsontstekingen.

Oorzaken

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij de cellen van het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert en de eigen gewrichten en gewrichtskapsels aanvallen. Artritis kan zowel plotseling als geleidelijk ontstaan. Een plotselinge (acute) artritis kan ontstaan door een blessure of ontsteking aan een gewricht. De chronische vorm ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Roken en een ongezonde lifestyle vergroten de kans op reumatoïde artritis en zorgt ervoor dat sommige medicijnen minder effectief zijn.

Onderzoek

Heb je voetklachten door een chronisch ontstekingsreuma? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.

Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van voetklachten door reumatoïde artritis? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

 • Medicijnen (pijnstillers, onstekingsremmers en reumaremmers);
 • Schoenaanpassingen of op maat gemaakte schoenen;
 • Steunzolen;
 • Oefentherapie;
 • (Loop)hulpmiddelen;
 • Lifestyle coaching.

Verloop

Reumatoïde artritis is niet te genezen, maar met behandeling kun je veel klachten verminderen.

Leefregels

Blijf bewegen.

Zorg voor voldoende rust en slaap.

Eet en leef gezond.