We zijn gesloten van 5 t/m 18 augustus

4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot klachten zoals:
 • De voeten niet meer goed kunnen afwikkelen tijdens het lopen;
 • Pijnklachten;
 • Vaker vallen.
Een tenenloop is een looppatroon waarbij het kind tijdens het lopen niet de hele voet gebruikt, maar alleen zijn tenen. Tenenloop wordt ook wel tenengang genoemd. De Engelse term voor tenenloop is toe walking of toe tipping. Veel kinderen die net beginnen met lopen, lopen op hun tenen. Dit is normaal. Meestal verdwijnt de tenengang voor hun tweede levensjaar. Wanneer kinderen na de leeftijd van drie jaar nog op hun tenen lopen, kan dit het gevolg zijn van een aandoening.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een tenenloop. Als een kind op de tenen blijft lopen zonder dat er een oorzaak te vinden is in botten, gewrichten, spieren, pezen of zenuwstelsel, dan spreken artsen van een habituele tenenloper of idiopathische tenengang. Het tenenlopen is dan bij het kind een gewoonte geworden. Maar dikwijls is er wel een oorzaak aan te wijzen:
 • Een deel van de kinderen die op de tenen loopt, is geboren met een korte lengte van de achillespezen.
 • Een kleine groep kinderen die spastisch zijn aan de benen, loopt ook vaak op de tenen. Spasticiteit in de benen kan verschillende oorzaken hebben.
 • Ook kinderen met spierziekten kunnen op hun tenen gaan lopen. Zo compenseren kinderen met de ziekte van Duchenne er de zwakte van hun rompspieren mee.
 • Wanneer de zenuwen niet goed functioneren, kunnen de spieren op een afwijkende manier worden aangestuurd. Kinderen kunnen dan een afwijkende voetstand krijgen en op hun tenen gaan lopen. Een voorbeeld hiervan is de tenenloop bij kinderen met HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie).
 • Tenenloop kan ook ontstaan omdat bepaalde gewrichten in de voet niet normaal zijn aangelegd of niet goed functioneren. Zo kunnen kinderen met een lichte klompvoet een tenenloop krijgen.

Onderzoek

Loopt je kind na de leeftijd van drie jaar nog steeds heel veel op de tenen? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een gesprek met een expert op het gebied van voet en enkel. Die doet ook lichamelijk onderzoek. Daarbij let de expert erop of het kind met een of beide voeten op de tenen loopt. Ook kijkt hij of zij naar de beweeglijkheid van met name de enkels (mobiliteit), de spierkracht van het hele been, de spierspanning, de houding (statiek) en de cou00f6rdinatie van het lopen.

Verloop

Langdurige tenengang kan bij kinderen de nodige gevolgen hebben:
 • Problemen met afwikkelen
Een tenenloper kan verkorte kuitspieren krijgen, waardoor het kind de voeten niet meer plat kan neerzetten en tijdens het lopen niet goed kan afwikkelen.
 • Pijnklachten
Vaak ontstaan er pijnklachten, omdat gewrichten overbelast worden door de afwijkende manier van lopen.
 • Onhandige motoriek
Als je op je tenen loopt, heb je een kleiner contact met de vloer. Dat vraagt meer van je evenwicht en balans. Kinderen met een tenenloop kunnen daardoor wat onhandiger zijn en gemakkelijker vallen.u00a0 Bij de meeste kinderen lukt het om spontaan of anders met behulp van een behandeling kinderen weer normaal te laten lopen.

Behandeling

De beste behandeling van de tenenloop is de oorzaak weg halen. Lukt dit niet, dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
 • Aangepaste schoenen en spalken
Met behulp van een aangepaste schoen of spalk kan de voet in zou2019n stand worden gezet dat hij weer plat op de grond kunnen staan. Zou2019n spalk wordt ook wel een enkelvoetorthese (EVO) genoemd.
 • Botulinetoxine
Botulinetoxine of botox is een medicijn dat overactieve spieren tijdelijk minder actief kan maken. Zo kan een deel van de kuitspier tijdelijk minder actief worden gemaakt, als die te hard werkt. Heb je vragen over bovenstaande informatie? Of wil je meer weten over het onderzoek en de behandeling van je klachten? Maak dan een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Spreidvoet of doorgezakte voorvoet

Pijn onder of bovenop de voorvoet en eelt en likdoorns onder de voet? Dat kan duiden op een spreidvoet. Je ervaart klachten zoals: Een (branderige) pijn onder de bal van...

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle