Teen uit de kom

Luxatie of subluxatie mtp-gewricht

Pijn aan de voorvoet? In sommige gevallen komt dat doordat er een teengewricht uit de kom schiet of dreigt te schieten.

Je ervaart klachten zoals:

  • Pijn aan de gewrichten van de tenen en onder de bal van de voet
  • De pijn wordt erger bij staan en lopen
  • Drukplekken en eeltvorming 

Deze aandoening komt vooral veel voor bij mensen met reumatoïde artritis.  

De medische term is (sub)luxatie van het metatarsofalangeaal of MTP-gewricht.

Uitleg

Tussen de middenvoetsbeentjes en de basiskootjes van de teen zitten teenbasisgewrichtjes. Die zorgen ervoor dat je je tenen kunt bewegen. Als de gewrichtjes gedeeltelijk of volledig uit de kom schieten, geeft dat pijnklachten en komt de teen hoger te staan dan de rest van de tenen. Vaak raken door de ontwrichting ook de gewrichtskapsels en banden rondom het gewricht beschadigd; soms beschadigt ook het kraakbeen of het gewrichtsoppervlak.

Oorzaken

Voordat het teenbasisgewricht uit de kom schiet, wordt het eerst instabiel. Dat komt door een verstoord evenwicht tussen de spieren die de teen buigen en de spieren die de teen strekken. Oorzaken van dit verstoorde evenwicht zijn:

  • Druk van schoenen, zoals kan voorkomen bij aandoeningen als reumatoïde artritis, pes transversus of een hallux valgus.
  • Over elkaar liggende tenen <link naar cliëntinformatie supraductus/infraductus>

 Onderzoek

Als je pijn aan je voorvoet hebt, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.

Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van een ontwrichting van een teenbasisgewricht? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

  • Op maat gemaakte steunzolen. Deze zolen corrigeren de standsafwijking van de tenen en verminderen de druk bij de tenen.
  • Een siliconen teenorthese om de vorming van hamertenen tegen te gaan. 

Verloop

Het herstelverloop hangt af van de onderliggende oorzaak.

Leefregels

Vermijd tijdelijk die activiteiten die de klachten in stand houden of verergeren.

Contact

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.