Een knobbel bij je grote teen doordat die teen scheefstaat. Het komt vaak voor en kan behoorlijk hinderlijk zijn.
Je kunt klachten ervaren zoals:
- Pijn;
- Roodheid en zwelling van de knobbel;
- De voet past niet meer goed in de schoen. Het wordt steeds moeilijker om schoenen te vinden die comfortabel zitten en geen extra pijn veroorzaken;
- Ontsteking of verstijving van het gewricht in de grote teen (hallux limitus, hallux rigidus);
- Soms een slijmbeursontsteking (bunion) of een naar binnen gedraaide nagel van de grote teen, of zelfs wonden;
- Overbelasting van de tweede teen;
- Doordat je voet pijn doet, wordt lopen moeilijker en kan je ook andere lichamelijke klachten krijgen.
Bij vrouwen komt een scheve grote teen vaker voor dan bij mannen. De medische term is hallux valgus.
Uitleg
Tijdens het lopen rol je het grootste gedeelte van je gewicht af over de grote teen en de middenvoetsbeentjes die in het verlengde daarvan liggen. Met het ouder worden, maar soms ook door iemands bouw, kan er een scheefstand ontstaan van zowel de grote teen als het middenvoetsbeentje. Door de schuine stand van de grote teen ontstaat de kenmerkende knok, een knobbel van de grote teen.
Oorzaken
Het is (nog) niet bekend waarom de een wel en de ander geen hallux valgus krijgt. De klacht is soms aangeboren; als deze voetafwijking al op jonge leeftijd voorkomt, heet dat een juveniele hallux valgus. Bij niet-aangeboren hallux valgus is verkeerd schoeisel waarschijnlijk de grootste boosdoener. De scheefstand van de grote teen kan het gevolg zijn van het doorzakken van de voet, maar ook van een afwijkende richting van het eerste middenvoetsbeentje.
Onderzoek
Als je last hebt van hallux valgus, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze voetspecialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Het komt vaak voor dat mensen een lichte vorm van scheefstand hebben, maar er eigenlijk helemaal geen last van hebben. In dat geval is behandeling niet nodig, je kunt er dan prima mee leven.
Heb je wel klachten? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
- Schoenadvies om druk op de knobbel te vermijden.
- Bij aanhoudende klachten kan worden overgegaan tot een operatie van de hallux valgus. Zo’n operatie heeft twee doelen: 1. de stand van de grote teen corrigeren en 2. de pijn verminderen en de functie van de grote teen verbeteren. Er zijn verschillende operatiemethoden mogelijk.
Verloop
Het doel van de behandeling is dat je uiteindelijk met en zonder schoenen weer beter en pijnvrij kan bewegen. Herstel na een hallux valgus operatie kan lang duren.
Leefregels
Het opvolgen van een goed schoenadvies is belangrijk om de klachten te verminderen. Draag ruime schoenen met platte hak, die gemaakt zijn van zacht leer zonder naden aan de kant van de knobbel.