4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Scheve grote teen

Een knobbel bij je grote teen doordat die teen scheefstaat. Het komt vaak voor en kan behoorlijk hinderlijk zijn.  Je kunt klachten ervaren zoals:
  • Pijn;
  • Roodheid en zwelling van de knobbel;
  • De voet past niet meer goed in de schoen. Het wordt steeds moeilijker om schoenen te vinden die comfortabel zitten en geen extra pijn veroorzaken;
  • Ontsteking of verstijving van het gewricht in de grote teen (hallux limitus, hallux rigidus);
  • Soms een slijmbeursontsteking (bunion) of een naar binnen gedraaide nagel van de grote teen, of zelfs wonden;
  • Overbelasting van de tweede teen;
  • Doordat je voet pijn doet, wordt lopen moeilijker en kan je ook andere lichamelijke klachten krijgen.
Bij vrouwen komt een scheve grote teen vaker voor dan bij mannen. De medische term is hallux valgus.

Uitleg

Tijdens het lopen rol je het grootste gedeelte van je gewicht af over de grote teen en de middenvoetsbeentjes die in het verlengde daarvan liggen. Met het ouder worden, maar soms ook door iemands bouw, kan er een scheefstand ontstaan van zowel de grote teen als het middenvoetsbeentje. Door de schuine stand van de grote teen ontstaat de kenmerkende knok, een knobbel van de grote teen.

Oorzaken

Het is (nog) niet bekend waarom de een wel en de ander geen hallux valgus krijgt. De klacht is soms aangeboren; als deze voetafwijking al op jonge leeftijd voorkomt, heet dat een juveniele hallux valgus. Bij niet-aangeboren hallux valgus is verkeerd schoeisel waarschijnlijk de grootste boosdoener. De scheefstand van de grote teen kan het gevolg zijn van het doorzakken van de voet, maar ook van een afwijkende richting van het eerste middenvoetsbeentje. 

Onderzoek

Als je last hebt van hallux valgus, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze voetspecialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Het komt vaak voor dat mensen een lichte vorm van scheefstand hebben, maar er eigenlijk helemaal geen last van hebben. In dat geval is behandeling niet nodig, je kunt er dan prima mee leven. Heb je wel klachten? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
  • Schoenadvies om druk op de knobbel te vermijden.
  • Bij aanhoudende klachten kan worden overgegaan tot een operatie van de hallux valgus. Zo’n operatie heeft twee doelen: 1. de stand van de grote teen corrigeren en 2. de pijn verminderen en de functie van de grote teen verbeteren. Er zijn verschillende operatiemethoden mogelijk. 

Verloop

Het doel van de behandeling is dat je uiteindelijk met en zonder schoenen weer beter en pijnvrij kan bewegen. Herstel na een hallux valgus operatie kan lang duren.

Leefregels

Het opvolgen van een goed schoenadvies is belangrijk om de klachten te verminderen. Draag ruime schoenen met platte hak, die gemaakt zijn van zacht leer zonder naden aan de kant van de knobbel.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle