4.5/5

Zoek

Zoeken
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Platvoet / doorgezakte voet

De meeste mensen met platvoeten hebben geen klachten. Maar je kúnt last hebben van pijn en vermoeidheid in de voeten. Ook kunnen je benen of rug vermoeid aanvoelen, of kan je pijn in de knieën of onder in de rug krijgen. De platvoet, ook wel pes plano valgus, pes valgus, knikplatvoet of doorgezakte voet genoemd, is een vaak voorkomende voetafwijking, waarbij de lengteboog van de voet is ingezakt. De voet heeft een lage wreef en staat naar binnen gekanteld. Er bestaan twee soorten platvoeten: de stugge en de soepele of flexibele platvoet.
  • De soepele platvoet komt het meest voor. Hierbij zijn de gewrichtsbanden te soepel en de spierspanning te laag. De voetboog zakt daardoor naar binnen en als je staat is hij helemaal niet meer te zien. Maar als je de voet optilt, is de voetboog wel zichtbaar.
  • Bij de stugge platvoet is de voetboog ook niet te zien als je de voet optilt.

Uitleg

Er is een grote variatie in de vorm en bouw van de voet, zonder dat dit afwijkend hoeft te zijn. Het ene uiterste wordt gevormd door de ‘holvoet’, het andere uiterste is de platvoet. Een platvoet kan klachten geven. Dat gebeurt met name als de voet eerst normaal was, en in de loop van de jaren steeds platter is geworden. Jonge kinderen hebben de eerste jaren meestal soepele platvoeten. En dat is niet voor niets: een platte voet geeft meer stabiliteit bij het leren lopen. Tussen het zevende en tiende jaar ontwikkelt zich geleidelijk aan een voetboog. De meeste jonge kinderen hebben geen last van hun platvoeten. Maar soms komt het voor dat een kind bij een kortere loopafstand dan normaal last krijgt van vermoeide voeten of van pijn in de voeten na het spelen of in bed.

Oorzaken

De stugge platvoet is vaak aangeboren. De soepele platvoet kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De volgende factoren kunnen meespelen:
  • Zwangerschap;
  • Niet goed werkende voetspieren;
  • Verkeerde stand van de benen;
  • Letsel aan de voeten door overbelasting;
  • Vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet;
  • Te korte achillespees;
  • Reumatoïde artritis;
  • Slijtage (artrose) van de achter- en middenvoet;
  • Hersenaandoeningen zoals spasticiteit of verlammingen;
  • Niet goed functionerende pees aan de binnenkant van de voet. 

Onderzoek

Als je last hebt van platvoeten, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Als je geen klachten hebt, hoef je niets te doen tegen platvoeten. Heb je wel klachten? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
  • Steunzolen (om de standsafwijking te corrigeren);
  • (Sport)schoenadvies;
  • Bij kinderen: spierversterkende oefeningen;
  • Soms: operatie. 

Verloop

Behalve een snellere slijtage van je schoenen geven platvoeten meestal geen klachten. Heb je toch last van pijn- of vermoeidheidsklachten door platvoeten, dan zijn die meestal goed te behandelen.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle