Pijn onder de grote teen

Sesamoïditis

De sesambeentjes zijn botjes onder het gewricht van de grote teen. Als deze botjes, of de pezen eromheen, geïrriteerd of ontstoken raken, geeft dat pijnklachten.

Je ervaart klachten zoals:

 • Bij staan en (hard)lopen: pijn onder de grote teen ter hoogte van de bal van de voet;
 • De pijn ontwikkelt zich geleidelijk;
 • Buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn;
 • Soms ook roodheid en zwelling;
 • In rust neemt de pijn af;
 • Vaak ontstaat er een pijnontwijkend looppatroon.

De medische term is sesamoïditis.

Uitleg

De meeste botten van het menselijke lichaam zijn verbonden door gewrichten. Er zijn een paar uitzonderingen. Dat zijn sesambeentjes (sesamoïdes). Sesambeentjes zijn niet verbonden door gewrichten, maar staan in contact met pezen of zijn door spieren ingekapseld. De knieschijf is het grootste sesambeentje. Twee andere kleine sesambeentjes bevinden zich aan de onderzijde van de voorvoet, bij het gewricht van de grote teen. Sesambeentjes beschermen de lange teenbuigpees: ze zorgen voor een glad oppervlak waarover de pees kan glijden. Zo kan de teen verder buigen en krijgt de pees meer kracht. Ook helpen de beentjes bij het dragen van het lichaamsgewicht, en dienen ze als schokdempers. Bij het lopen zijn deze beentjes dus onmisbaar. 

Oorzaken

De twee sesambeentjes in je voet hebben veel te verduren, vooral de binnenste van de twee. En ze worden relatief slecht doorbloed. Daardoor genezen ze relatief slecht en zijn ze extra kwetsbaar voor het ontstaan van een steriele ontsteking (dat is een niet door bacteriën veroorzaakte ontsteking). De kans op sesamoïditis is groter als je:

 • Schoenen draagt met onvoldoende demping onder de voorvoet;
 • Een sport beoefent waarbij je veel springt en sprint;
 • Een sport uitoefent waarbij je lopend grote afstanden aflegt (golf, langeafstandlopen);
 • Een standsafwijkingen van de voet hebt, zoals een scheve grote teen (hallux valgus) of platvoeten;
 • Een combinatie hebt van een holle voet en een afwijkende stand van de grote teen. Het afwijkend looppatroon dat hierbij vaak ontstaat en de druk op de sesambeentjes kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. 

Onderzoek

Heb je pijn in de voorvoet onder de grote teen? Maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

Je klachten kunnen ook worden veroorzaakt door een scheurtje of breuk van het sesambeentje, een gewrichtsziekte of een te strakke buigpees van de grote teen. Het is daarom belangrijk om eerst een goede diagnose te stellen.

Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van ontstoken sesambeentjes? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

 • Een op maat gemaakte steunzool;
 • Een schoenaanpassing om het afwikkelen en afzetten van de voet te vergemakkelijken. 

Verloop

Een sesamoïditis is een pijnlijke, maar goed behandelbare aandoening.

Leefregels

Verminder of stop tijdelijk de activiteit of sport die de klachten veroorzaakt. Als de klachten over zijn, kun je de activiteit weer opbouwen.

Contact

Maak gemakkelijk een afspraak bij het Expertisecentrum Voet & Beweging via de onderstaande knop.