Een van de vele oorzaken van pijnlijke voeten is slijtage van het vetkamersysteem, het beschermende matras onder de voeten. Hierbij kan het voelen alsof je op je botten loopt.
Je ervaart klachten zoals:
- In het begin: een vermoeid en branderig gevoel onder de voorvoet;
- Later: pijnklachten in de hiel, nachtpijn, gevoelloosheid, pijnlijke voeten.
Uitleg
Je voeten dragen je gewicht en moeten veel schokken kunnen opvangen. In je voet zit een sterke peesplaat, die van voorvoet naar hiel loopt. Deze peesplaat geeft stevigheid aan je voet en fungeert samen met het vetkussen tussen peesplaat en huid als schokdemper tijdens het lopen. Het vetkussen bestaat uit allemaal kleine kamertjes die zijn gevuld met vloeibaar vet. Deze kamertjes zijn van elkaar gescheiden door elastisch bindweefsel. Samen vormen ze een beschermend matras van ongeveer 13 tot 21 millimeter dik. Dit matras zorgt ervoor dat je voeten grip hebben en zich kunnen aanpassen aan oneffen terrein.
Beschadiging kan ervoor zorgen dat de vetkamers lek raken of dat de kwaliteit ervan verslechtert. Het beschermende matras wordt dan dunner en de middenvoetsbeentjes of hiel(been) komen dichter bij de onderlaag te liggen. Er kunnen klachten als een branderig gevoel, gevoelloosheid en pijnsensaties optreden. Dat komt doordat door het vetkamersysteem heel veel bloedvaten en zenuwen lopen (in de voetzolen zitten zo’n 27.000 zenuwuiteinden!). Raken de vetkamers beschadigd, dan triggert dit de gevoelszenuwen.
Oorzaken
- Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van het bindweefsel af. De vetkamerwanden verliezen hun stevigheid. Hierdoor wordt de hele vetkamerstructuur zachter en dunner en neemt de schokdempende werking af;
Onderzoek
Als je pijn in de voorvoet en hiel hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals een echo (waarop de dikte en kwaliteit van de vetkussens te zien zijn) en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft voor deze onderzoeken dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je last van slijtage aan het vetkamersysteem? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
- Schoenadvies;
- Op maat gemaakte steunzolen.
Verloop
Beschadigingen aan het vetkamersysteem kunnen niet worden hersteld. Maar door goede schoenen en eventueel steunzolen te dragen, kunnen de klachten wel een stuk draaglijker worden.