Een verrekking van of scheurtje in de spier aan de achterkant van je bovenbeen is een beruchte sportblessure. En heb je eenmaal een hamstringblessure gehad, dan is de kans op herhaling groot.
Een hamstringblessure is een vaak voorkomende sportblessure aan het bovenbeen. Er zijn twee verschillende types hamstringblessures, het sprinttype en het stretchtype.
Welke klachten je ervaart, hangt af van het type en de ernst van de blessure.
Meestal ontstaat de blessure acuut en voel je een korte en felle pijn.
- Bij een verrekking of beschadiging van een aantal spiervezels heb je enige pijn en kan er een lichte zwelling ontstaan.
- Is de schade aan de spier groter, dan kun je niet veel kracht zetten met je been en heb je pijn bij lopen en fietsen.
- Is de spier volledig afgescheurd, dan is lopen vrijwel onmogelijk.
Uitleg
Aan de achterkant van je bovenbeen zit een spiergroep die uit drie spieren bestaat. Ze lopen van de zitbeenknobbel in het bekken naar het bovenste deel van het onderbeen. Deze drie spieren worden samen de achterdijbeenspier of hamstring genoemd. De hamstring is een heel krachtige spiergroep, die:
- ervoor zorgt dat je je knie kan buigen;
- er samen met de grote bilspier voor zorgt dat je je gehele been naar achteren kunt bewegen.
Bij een hamstringblessure gaat het meestal om een verrekking van een van de drie spieren die tot de hamstrings behoren. De hamstrings worden tijdens het hardlopen en vooral tijdens het sprinten zwaar belast. Het meest kwetsbaar is de spier als je tijdens het sprinten ook nog van richting verandert.
Oorzaken
- Bij sporten waarbij je sprint en springt, is de kans op een hamstringblessure groter. Komt er te veel rek op de hamstringspieren, dan kunnen de spiervezels uitrekken of zelfs scheuren. De kans op beschadiging is groter als de spier verzwakt raakt, doordat je hem herhaaldelijk langdurig belast en tussendoor onvoldoende hersteltijd neemt. Vooral hardlopen en sprinten zijn belastend voor de hamstrings. Maar ook bij sporten als dansen, turnen en skiën is het risico op een hamstringblessure relatief groot;
- Een eerder opgelopen hamstringblessure is de grootste risicofactor;
- De kans op een hamstringblessure lijkt bij senioren groter;
- Hamstringblessures ontstaan vooral aan het begin van het sportseizoen als gevolg van overbelasting;
- Verstoorde samenwerking tussen de verschillende hamstringspieren door krachtsverschil tussen de diverse hamstringspieren;
- Verkorte hamstringspieren;
- Instabiliteit van de knie;
- Onvoldoende stabiliteit van het bekkengewricht als gevolg van verkeerde inzet of zwakte van de grote bilspier.
Onderzoek
Als je een blessure van de achterdijbeenspieren hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze fysiotherapeuten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de fysiotherapeut tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie en een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je last van een hamstringblessure? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:
- Met speciale oefeningen) kun je de kans op herhaling verkleinen;
- Ook core stability-oefeningen kunnen het risico op herhaling in bepaalde gevallen verkleinen;
- Geschikte sportschoenen, eventueel in combinatie met op maat gemaakte steunzolen, vergroten of ondersteunen de stabiliteit;
- Als de spier volledig is afgescheurd, kun je meestal niet meer lopen en heb je krukken nodig. Meestal is een operatie nodig.
Verloop
De klachten zijn hardnekkig, en de genezing verloopt traag, vooral als je al eerder een hamstringblessure hebt gehad. Bovendien is de kans op herhaling groot, vooral in de eerste twee weken nadat je het sporten hebt hervat.
Leefregels
Heb je eerder een hamstringblessure gehad? Bereid je dan altijd goed voor als een risicovolle sportactiviteit gaat doen.