Tendinopathie is een overbelastingsblessure van een pees. Je hebt hierbij last van pijn en zwelling van een pees in de voet of enkel.
Je ervaart klachten zoals:
- Pijn (eerst direct na inspanning, later ook in rust);
- Zwelling;
- Stijf gevoel in het gebied rondom de pees.
Peesblessures komen vaak voor, niet alleen in voeten en enkels, maar ook in knie, schouder, pols of elleboog.
De medische term is tendinopathie.
Uitleg
Dankzij onze spieren kunnen we bewegen. Spieren zitten met pezen vast aan je botten. Om een pees zit een beschermlaag, de peesschede. Pezen zijn sterk en trekvast. Maar ze zijn ook weinig rekbaar en minder doorbloed dan spieren. Daardoor zijn ze gevoelig voor overbelasting en is het herstel vaak trager dan bij bijvoorbeeld spieren. Bij overbelasting vermindert de kwaliteit van de pees en wordt hij kwetsbaarder.
In de enkel en voet lopen veel pezen. Vaak lopen ze door een geultje en/of moeten ze een bocht maken. Ze lopen bijvoorbeeld van de voetwortelbotjes via de enkel naar de kuit. Hierdoor kun je de voet en enkel goed en krachtig bewegen. Dankzij de pezen aan de binnenkant en aan de buitenkant van de voet is er een goede balans van de voet en enkel. Als een van de pezen niet meer goed werkt, kan de balans tussen wat je van de pees vraagt en wat hij aankan verstoord raken en ontstaan klachten.
Oorzaken
- Langdurige overbelasting door overmatig lopen of rennen (op oneffen ondergrond) en doorgaan met belastende sportactiviteiten ondanks pijnsignalen;
- Aanhoudende instabiliteit van de enkel, bijv. na een verzwikking;
- Eenmalig te grote kracht op de pees;
- Overmatig, veelvuldig, langdurig gebruik van de pees;
- Verkeerd gebruik, verkeerd bewegingspatroon;
- Bij het ouder worden vermindert de doorbloeding van de pees, waardoor de pees kwetsbaarder wordt.
Onderzoek
Als je een peesblessure hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals een uitgebreide loop-/beweeganalyse met behulp van high speed camera’s, eventueel aangevuld met echografie van de voet of enkel. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
Heb je last van een peesblessure in je voet of enkel? De behandeling hangt af van de ernst van de klacht:
- Voorlichting en advies over aanpassen van de belasting;
- Een ondersteunende of corrigerende steunzool;
- Oefentherapie om de belastbaarheid van de pees weer op te bouwen.
Verloop
Peesproblemen zijn behandelbaar, maar hardnekkig. Houd rekening met revalidatie van een aantal maanden.
Leefregels
Zorg voor voldoende beweging met voldoende afwisseling, om de algehele belastbaarheid van je lichaam te verbeteren.
Bouw bij een peesblessure de belastende activiteiten gedoseerd op.
Belast je lichaam niet meer dan je aankunt.