OVER ELKAAR GEGROEIDE TENEN

(RUITERTEEN)

Een ruiterteen is een teen die schuin over of onder een andere teen ligt.

Je ervaart de volgende klachten:

  • Een drukkend (en pijnlijk) gevoel;
  • Eeltvorming;
  • Roodheid van de huid op het gewricht;
  • Soms ontstaan zelfs wonden.

Ligt een teen scheef over een andere teen, dat noemen medici dat een supraductus-stand. Ligt een teen scheef onder een andere teen, dat heet dat een infraductus-stand van de teen.

Oorzaken

Over elkaar heen gegroeide tenen zie je vooral bij reuma, artritis en een hallux valgus.

Onderzoek

Als je tenen over elkaar liggen, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken.

Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je last van over elkaar liggende tenen? Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk om te zorgen dat de tenen weer naast elkaar komen te liggen en om druk en wonden te voorkomen:

  • Een corrigerende siliconen teenorthese;
  • Antidruk-vilttechniekHierbij wordt de druk op pijnlijke delen van de voet verminderd met behulp van viltmateriaal.

Leefregels

Draag goed passende schoenen met voldoende teenruimte.