Een charcot voet is een vormverandering van de voet door een of meerdere botbreukjes, die door een gevoelsstoornis vaak niet opgemerkt worden. Het is een niet veel voorkomende, maar serieuze aandoening die kan leiden tot ernstige beperkingen.
Je kunt klachten ervaren zoals:
- Een plotseling rode, warme, gezwollen voet, zonder duidelijk trauma of wond;
- Een slecht genezende wond aan de voet;
- Toenemende problemen bij het lopen door ernstige veranderingen van de voetvorm (de voet wordt bol aan de onderkant).
Uitleg (nb: tekst: weinig verschil uitleg en oorzaken)
Een Charcot voet is een vormverandering van de voet, die ontstaat door een botbreukje in de voet. Door gevoelloosheid van de voet (bijvoorbeeld als gevolg van diabetes) kan het zijn dat je dat breukje niet opmerkt. Als je dan gewoon mee doorloopt, kunnen er nog meer inwendige kneuzingen of kleine breuken ontstaan. De banden die zorgen voor onderlinge verbinding tussen de botten, hebben steeds minder houvast aan de aangetaste voetbotjes, waardoor de voet zijn stevigheid verliest. Daardoor verergert de afwijkende stand/vorm van de voet en ontstaat een blijvende vormverandering. De afwijkende vorm van de Charcot voet heet ook wel ‘rocker-bottom’. In plaats van hol, is de voet bol aan de onderkant.
Oorzaken
De Charcot voet kan spontaan ontstaan, of na een klein ongelukje zoals zwikken of stoten.
Onderzoek
Als je een Charcot voet hebt, ga dan direct naar je huisarts. Je wordt daar eventueel doorverwezen naar een specialist. Daarna kun je een afspraak maken met het Expertisecentrum Voet & Beweging. In ons centrum heb je een afspraak met een orthopedisch schoenmaker voor het maken van passende beschermende maatschoenen.
Behandeling
Heb je klachten? Zoek zo snel mogelijk hulp. De klachten kunnen verergeren als je niet snel handelt. De behandeling van een Charcot voet bestaat uit:
- Onderbeengips om de voet volledig rust te geven;
- Orthopedische schoenen. Daarmee loop je makkelijker, en voorkom je wonden;
- Regelmatige voetcontrole. Door de veranderde vorm en het verminderde gevoel kunnen makkelijk eelt of wonden ontstaan. Deze wonden genezen slecht.
Verloop
De Charcot voet verloopt in drie verschillende fases:
De acute fase
Je voet wordt plotseling rood en gezwollen, zonder duidelijke aanleiding. Het is belangrijk om de voet direct te ontlasten.
De stabilisatiefase
Je voet wordt minder warm en minder rood en de zwelling neemt af. Het voetskelet is wat steviger aan het worden en verandert niet snel meer van vorm. Je voet moet nog wel extra beschermd worden.
De uitgebluste of chronische fase
Je voet is niet meer warm en de roodheid en zwelling zijn verdwenen. Als het goed is, heb je geen klachten meer als je je voet belast. De veranderde vorm van de voet is blijvend.
Leefregels
Het wordt afgeraden om op blote- of kousenvoeten te lopen. Dit vergroot de kans op een wond. Beter is het om op de speciaal aangemeten orthopedische schoen te lopen.
Laat de voet regelmatig controleren.