4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Ontsteking in de botten van de voet

Een charcot voet is een vormverandering van de voet door een of meerdere botbreukjes, die door een gevoelsstoornis vaak niet opgemerkt worden. Het is een niet veel voorkomende, maar serieuze aandoening die kan leiden tot ernstige beperkingen. Je kunt klachten ervaren zoals:
  • Een plotseling rode, warme, gezwollen voet, zonder duidelijk trauma of wond;
  • Een slecht genezende wond aan de voet;
  • Toenemende problemen bij het lopen door ernstige veranderingen van de voetvorm (de voet wordt bol aan de onderkant).

Uitleg (nb: tekst: weinig verschil uitleg en oorzaken)

Een Charcot voet is een vormverandering van de voet, die ontstaat door een botbreukje in de voet. Door gevoelloosheid van de voet (bijvoorbeeld als gevolg van diabetes) kan het zijn dat je dat breukje niet opmerkt. Als je dan gewoon mee doorloopt, kunnen er nog meer inwendige kneuzingen of kleine breuken ontstaan. De banden die zorgen voor onderlinge verbinding tussen de botten, hebben steeds minder houvast aan de aangetaste voetbotjes, waardoor de voet zijn stevigheid verliest. Daardoor verergert de afwijkende stand/vorm van de voet en ontstaat een blijvende vormverandering. De afwijkende vorm van de Charcot voet heet ook wel ‘rocker-bottom’. In plaats van hol, is de voet bol aan de onderkant.

Oorzaken

De Charcot voet kan spontaan ontstaan, of na een klein ongelukje zoals zwikken of stoten.

Onderzoek

Als je een Charcot voet hebt, ga dan direct naar je huisarts. Je wordt daar eventueel doorverwezen naar een specialist. Daarna kun je een afspraak maken met het Expertisecentrum Voet & Beweging. In ons centrum heb je een afspraak met een orthopedisch schoenmaker voor het maken van passende beschermende maatschoenen.

Behandeling

Heb je klachten? Zoek zo snel mogelijk hulp. De klachten kunnen verergeren als je niet snel handelt. De behandeling van een Charcot voet bestaat uit:
  • Onderbeengips om de voet volledig rust te geven;
  • Orthopedische schoenen. Daarmee loop je makkelijker, en voorkom je wonden;
  • Regelmatige voetcontrole. Door de veranderde vorm en het verminderde gevoel kunnen makkelijk eelt of wonden ontstaan. Deze wonden genezen slecht.

Verloop

De Charcot voet verloopt in drie verschillende fases: 

De acute fase

Je voet wordt plotseling rood en gezwollen, zonder duidelijke aanleiding. Het is belangrijk om de voet direct te ontlasten.

De stabilisatiefase

Je voet wordt minder warm en minder rood en de zwelling neemt af.  Het voetskelet is wat steviger aan het worden en verandert niet snel meer van vorm. Je voet moet nog wel extra beschermd worden.

De uitgebluste of chronische fase

Je voet is niet meer warm en de roodheid en zwelling zijn verdwenen. Als het goed is, heb je geen klachten meer als je je voet belast. De veranderde vorm van de voet is blijvend.

Leefregels

Het wordt afgeraden om op blote- of kousenvoeten te lopen. Dit vergroot de kans op een wond. Beter is het om op de speciaal aangemeten orthopedische schoen te lopen. Laat de voet regelmatig controleren.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle