Pijn aan de buitenkant van de knie is een veelvoorkomende knieklacht bij hardlopers. Zowel beginnende als ervaren lopers kunnen last krijgen van een lopersknie of runner’s knee.
Hieraan herken je een lopersknie:
- Een irriterende of stekende pijn aan de buitenkant van je knie;
- De pijn treedt vooral op bij hardlopen of traplopen;
- Geleidelijk nemen de klachten toe. Op den duur krijg je ook klachten tijdens wandelen en lang zitten.
De medische term is
tractus iliotibialis frictie syndroom.
Uitleg
Aan de buitenkant van het bovenbeen loopt een sterke peesplaat, vanaf de bilspieren langs de buitenkant van de knie naar de bovenkant van het scheenbeen. Deze peesplaat (de tractus iliotibialis) is belangrijk voor de stabiliteit van de knie tijdens het hardlopen en voor de afzet bij het hardlopen. Een lopersknie ontstaat vaak door een vergrote druk of kracht in de ketenbeweging heup-knie-enkel-voet. Vooral net na de voetlanding kan er te veel wrijving ontstaan tussen de peesplaat en het bot aan de buitenkant van de knie. Het is die wrijving, die een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie geeft.
Oorzaken
Er zijn meerdere oorzaken te noemen voor een lopersknie.
- Vaak gaat het om een combinatie van overbelasting en kleine anatomische afwijkingen van de voet, knie of heup;
- De lopersknie kan ook ontstaan door minder goed ontwikkelde zijbilspieren;
- Ook versleten, slap of slecht schoeisel kan leiden tot een runner’s knee;
- Een afwijkende de stand van de voeten tijdens het sporten. Ook een kleine afwijking kan op termijn toch tot klachten leiden. Zeker als je veel of intensief loopt.
Onderzoek
Als je een lopersknie hebt, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Een vast onderdeel van dit onderzoek is een loopanalyse.
Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.
Behandeling
De behandeling van de lopersknie hangt erg af van het stadium en van de oorzaak of oorzaken. Vaak gaat het om een combinatie van gerichte oefeningen, steunzolen en goed sport-/hardloopschoeisel.
Verloop
Vaak is de pijn in het begin alleen aanwezig tijdens en/of na het hardlopen. Maar na verloop van tijd kun je ook pijn krijgen tijdens traplopen, wandelen, en lang zitten. Stop of minder je het sporten, dan verdwijnt de pijn geleidelijk. Maar doe je niets aan de oorzaak en pak je het hardlopen weer op, dan loop je het risico dat de klachten terugkomen.
Leefregels
Kijk kritisch naar je trainingsopbouw en het parcours dat je loopt. Die zijn van invloed op je klachten.
Je bilspieren zijn belangrijk voor de stand van het bekken en de stabiliteit van je benen tijdens het hardlopen. Train dus regelmatig je bilspieren en rompstabiliteit (‘core stability’) om knieklachten te voorkomen.