4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Lopersknie of runners knee tractus

Pijn aan de buitenkant van de knie is een veelvoorkomende knieklacht bij hardlopers. Zowel beginnende als ervaren lopers kunnen last krijgen van een lopersknie of runner’s knee. Hieraan herken je een lopersknie:
  • Een irriterende of stekende pijn aan de buitenkant van je knie;
  • De pijn treedt vooral op bij hardlopen of traplopen;
  • Geleidelijk nemen de klachten toe. Op den duur krijg je ook klachten tijdens wandelen en lang zitten.
De medische term is tractus iliotibialis frictie syndroom.

Uitleg

Aan de buitenkant van het bovenbeen loopt een sterke peesplaat, vanaf de bilspieren langs de buitenkant van de knie naar de bovenkant van het scheenbeen. Deze peesplaat (de tractus iliotibialis) is belangrijk voor de stabiliteit van de knie tijdens het hardlopen en voor de afzet bij het hardlopen. Een lopersknie ontstaat vaak door een vergrote druk of kracht in de ketenbeweging heup-knie-enkel-voet. Vooral net na de voetlanding kan er te veel wrijving ontstaan tussen de peesplaat en het bot aan de buitenkant van de knie. Het is die wrijving, die een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie geeft.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken te noemen voor een lopersknie.
  • Vaak gaat het om een combinatie van overbelasting en kleine anatomische afwijkingen van de voet, knie of heup;
  • De lopersknie kan ook ontstaan door minder goed ontwikkelde zijbilspieren;
  • Ook versleten, slap of slecht schoeisel kan leiden tot een runner’s knee;
  • Een afwijkende de stand van de voeten tijdens het sporten. Ook een kleine afwijking kan op termijn toch tot klachten leiden. Zeker als je veel of intensief loopt.

Onderzoek

Als je een lopersknie hebt, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze specialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Een vast onderdeel van dit onderzoek is een loopanalyse. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals echografie. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

De behandeling van de lopersknie hangt erg af van het stadium en van de oorzaak of oorzaken. Vaak gaat het om een combinatie van gerichte oefeningen, steunzolen en goed sport-/hardloopschoeisel.

Verloop

Vaak is de pijn in het begin alleen aanwezig tijdens en/of na het hardlopen. Maar na verloop van tijd kun je ook pijn krijgen tijdens traplopen, wandelen, en lang zitten. Stop of minder je het sporten, dan verdwijnt de pijn geleidelijk. Maar doe je niets aan de oorzaak en pak je het hardlopen weer op, dan loop je het risico dat de klachten terugkomen.

Leefregels

Kijk kritisch naar je trainingsopbouw en het parcours dat je loopt. Die zijn van invloed op je klachten. Je bilspieren zijn belangrijk voor de stand van het bekken en de stabiliteit van je benen tijdens het hardlopen. Train dus regelmatig je bilspieren en rompstabiliteit (‘core stability’) om knieklachten te voorkomen.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle