4.5/5

Zoek

Zoek
4.5/5
99% beveelt ons aan
12 specialismen
55 jaar expert
Online adviesgesprek
Vorige
Volgende

Klachtenwijzer

Likdoorn / eksteroog

Heb je een pijnlijk eeltbultje op je voet met een donkere ‘pit’ erin? Waarschijnlijk is dat een likdoorn. Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke eeltplek die naar binnen is gegroeid in de vorm van een puntzakje. Likdoorns zien eruit als glazig gele, bruine of witachtige eeltplekjes met een kleine donkere verkleuring in het midden. Ze komen vooral op de voeten voor, meestal onder de voet, op een teen of tussen de tenen. Wratjes en likdoorns kunnen op elkaar lijken. De medische term is clavus.

Uitleg

Eeltvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid te beschermen. Bij te veel wrijving of druk kan de eeltlaag dikker worden. De likdoorn duwt op de structuren eromheen en dat doet pijn. Likdoorns ontstaan dus niet van binnenuit, maar door plaatselijke druk van buitenaf. Er zijn verschillende soorten likdoorns:
  • De gewone likdoorn (clavus);
  • De weke likdoorn (clavus interdigitalis). Deze komt voor tussen de tenen doordat de huid daar vaak week en zacht is. De weke likdoorn is over het algemeen witachtig van kleur en is één van de pijnlijkere varianten omdat er continu druk op staat.
  • De vasculaire likdoorn. Bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes meegegroeid;
  • De neurovasculaire likdoorn. Bij deze likdoorn zijn er zenuwen meegegroeid;
  • De zaadlikdoorn. Deze ontstaat zonder dat er sprake is van wrijving of druk, lijkt op een klein graankorreltje en doet geen pijn.

Oorzaken

  • Schoenen met een slechte pasvorm/te krappe schoenen;
  • Een afwijkende stand van de voet/tenen;
  • Afwijkend looppatroon. 

Onderzoek

Als je een likdoorn hebt, maak je een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. In ons centrum heb je een afspraak met een van onze voetspecialisten. Het doel van de afspraak is de oorzaak van de klacht te vinden en een gericht behandelplan te kunnen maken. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen waar je precies last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kunnen we binnen ons centrum aanbieden, zoals een uitgebreide loop-/beweeganalyse. Je hoeft daarvoor dus niet worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Voor vormen van onderzoek die wij niet in ons centrum bieden, kan de specialist een doorverwijzing naar het ziekenhuis adviseren.

Behandeling

Heb je eenmaal een likdoorn, dan moet die worden verwijderd. Dat kan behalve met likdoornpleisters of likdoornzalf ook gedaan worden door een
  • Huisarts;
  • (medisch) pedicure;
In sommige gevallen kan de arts besluiten om chirurgisch in te grijpen. Bijvoorbeeld het rechtzetten van een teen, eventueel in combinatie met het verwijderen van vergroeide botjes of uitsteeksels in de teenbotjes. Ook als de likdoorn zich onder de nagel bevindt, zal een operatieve ingreep noodzakelijk zijn.

Verloop

Likdoorns zijn goed te behandelen. Door de oorzaak van de likdoorn weg te nemen kan herhaling worden voorkomen.

Leefregels

Je kunt likdoorns in de meeste gevallen voorkomen met een goede voetverzorging en door schoenen te dragen die genoeg ruimte aan je voeten geven.
Lees meer

Gerelateerde klachten:

Tenenloop bij kinderen

Als kinderen net beginnen met lopen, is er niks aan de hand. Maar blijft de tenengang langdurig bestaan, dan kan behandeling nodig zijn. Langdurige tenengang bij kinderen kan leiden tot...

Slijmbeursontsteking bij de hiel

Veel pijn aan de achterkant van de hiel? Dat kan duiden op een peesprobleem, maar de pijn kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking. Bij een slijmbeursontsteking ervaar je...

Zenuwbeknelling in de achtervoet joggersvoet

Bij het tarsaal tunnel syndroom zit in de achtervoet een zenuw bekneld. Dit kan vervelende pijnklachten en gevoelsstoornissen geven. De klachten verschillen afhankelijk van de exacte plaats van de beknelling....

Klachtenwijzer

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn.

Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang acties, tips en alles omtrent voeten, beweging en gezondheid.

10

Kennis van zaken en neemt de tijd en aandacht voor de behandeling. Ik heb veel profijt van de behandelingen.

9

Ze denken goed mee me schoenen waren wel goed alleen de revalidatie arts wilde nog een verandering.

10

Ik heb veeeeeeel minder vermoeide voeten. Dus ik kan niet anders dan blij zijn en weten dat ze haar vaak verstaat.

8

Vlot en deskundige benadering alsmede begrip voor de problemen.

Afspraak maken?
Bel, mail of kom langs!

E-mailadres

Telefoon

Adres

Expertisecentrum voet & beweging
Ceintuurbaan 22
8024 AA Zwolle